Sve vesti Svet

Ukrajina oslobađa i daje oružje osuđenim ubicama i najvećim zločincima za borbu protiv ruskih snaga

Ukrajina oslobađa i daje oružje osuđenim ubicama i najvećim zločincima za borbu protiv ruskih snaga
Pisao Elena Vuk

Ukrajina oslobađa osuđene kriminalce, uključujući ubice, da se bore protiv ruske vojne akcije u zemlji, navodi se u izveštajima.

Andrij Sinjuk, tužilac u kancelariji generalnog tužioca, najavio je u nedelju da će kriminalci sa vojnom pozadinom imati prioritet za oslobađanje, preneo je RT.

To je komplikovano pitanje o kojem se odlučuje na najvišem nivou – rekao je Sinjuk.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u saopštenju: „Doneli smo odluku koja nije laka sa moralne tačke gledišta, ali je korisna sa stanovišta naše odbrane.”

Prema vanrednom stanju, ukrajinski (kriminalci) sa stvarnim borbenim iskustvom biće pušteni iz pritvora i moći će da nadoknade svoju krivicu u najtoplijim tačkama sukoba – dodao je on.

Među zločincima koji su pušteni na slobodu je i osuđeni ubica Sergej Torbin, koji je 2018. osuđen na šest godina zatvora zbog polivanja kiselinom aktivistkinje za građanska prava i aktivistkinje za borbu protiv korupcije Katerine Handžuk, koja je preminula od zadobijenih povreda.

Sinjuk je rekao da je Torbin lično birao bivše zatvorenike za svoj tim nakon prevremenog puštanja na slobodu.

Jedan od izabranih muškaraca je bivši borbeni veteran Dmitrij Balabuha, koji je osuđen na devet godina zatvora jer je ubio čoveka na autobuskoj stanici posle svađe 2018.

Kako je ukrajinska vlada sigurna da će ti pojedinci zaista izvršavati svoje dužnosti da se bore za otadžbinu i da ne beže nije objašnjeno.

Slučajna meta?! Ukrajinci ubili jevrejina koji je pokušao da izbegne iz Kijeva

Saopštenje dolazi usred izveštaja da je ruska vojska opkolila i odsekla Kijev, glavni grad Ukrajine.

Zelenski je rekao da je vlada spremna da podeli vatreno oružje svakom civilu voljnom da se bori protiv ruskih snaga, i izveštava od petka tvrde da je podeljeno preko 18.000 pušaka.

Nulta Tačka/InfoWars