Sve vesti Svet

Ukrajina priznala: Naša odbrambena industrija je potpuno uništena

Ukrajina priznala: Naša odbrambena industrija je potpuno uništena

Ruske snage su gotovo potpuno uništile ukrajinsku odbrambenu industriju i ” dovršavaju ” civilnu, izjavio je u četvrtak savetnik predsednika Vladimira Zelenskog Aleksej Arestovič.

Komentarišući poslednju rundu pregovora između Kijeva i Moskve, koja je održana ranije ove sedmice u Istanbulu, Arestovič je podvukao da su svaka ” vojna agresija velikih razmera i mirovni sporazum uvek kompromis između strana “.

“ Zato što obe strane trpe gubitke. Ako mislite da mi ne trpimo gubitke, onda ste duboko u zabludi. Oni su praktično uništili našu vojnu industriju i na mnogo načina je dovršavaju. I na mnogo načina dovršavaju civilnu, namerno je uništavaju ”, objasnio je on.

Tvrdio je da je cilj Rusije da Ukrajinu svede na stanje u kojem ” niko ne bi bio zainteresovan ” za jednu uništenu teritoriju.

“ To je upravo ono što rade i radiće i dalje ”, naglasio je on.

Rusija insistira na tome da nije gađala civilne objekte i optužuje ” ukrajinske nacionaliste ” da koriste obične ljude kao ” živi štit”. ”

Po Arestovičevom mišljenju, nedavna runda pregovora označila je “ značajnu pobedu ” ukrajinske diplomatije. Predsednički savetnik je tvrdio da Kijev nije prihvatio nikakve kompromise i da je umesto toga poboljšao svoju poziciju “ na svim pregovaračkim linijama”. On je objasnio da je Ukrajina pre sastanka u Istanbulu bila “neutralna država, bez ikakvih garancija, dva puta prevarena.

“ Garancije se sada pojavljuju. Brojne zemlje – SAD, Velika Britanija, Poljska, sve stalne članice SB UN, mnoge druge zemlje, Kina se razmatra, Turska – sve ove zemlje dale su saglasnost da nam daju garancije. I nije ovo 1994. godina, kada niko nije verovao u bilo kakav rat u Ukrajini, ovo je sadašnjost, nakon što se rat desio i oni razumeju da se ovo može ponoviti, a ipak daju garancije ”, rekao je Arestovič.

Međutim, u očiglednoj suprotnosti sa Arestovičevim tvrdnjama, direktorka za komunikacije Bele kuće Kate Bedingfield, upitana u sredu o spremnosti Vašingtona da služi kao sigurnosni garant za Kijev, rekla je da ne postoji ništa ” konkretno ” što bi mogla da podeli sa javnošću ” u ovom trenutku ” , iako je američka vlada bila “ u stalnoj raspravi sa Ukrajincima .”

Nemačke vlasti su u međuvremenu potvrdile da bi se Ukrajina mogla ” 100% ” osloniti na njihovu podršku kada su u pitanju sigurnosne garancije. Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje Annalena Baerbock je ipak naglasila da u ovom trenutku pregovori između Ukrajine i Rusije nisu dovoljno odmakli i da bi Kijev i Moskva mogli potpuno drugačije da razumeju predloge.

NultaTačka/RT