Sve vesti Svet

Ukrajina traži 50 milijardi dolara od G7!

Ukrajina traži 50 milijardi dolara od G7!

Ukrajinac je zatražio 50 milijardi dolara finansijske podrške od zemalja G7 za pokrivanje budžetskog deficita koji je u velikoj meri nastao vojnim sukobom s Rusijom. Poziv je stigao od vladinog ekonomskog savetnika Olega Ustenka u televizijskom obraćanju u nedjelju.

Kijev takođe razmatra izdavanje obveznica sa 0% kupona kako bi premostio fiskalni jaz, jer se zemlja trenutno suočava sa deficitom od 7 milijardi dolara mesečno.

Iako nije bilo dogovora o novoj finansijskoj pomoći, Ustenko je tvrdio da će se o tom pitanju “aktivno razgovarati” sa zapadnim partnerima Ukrajine tokom sledeće nedelje.

U međuvremenu, Svetska banka priprema paket podrške zemlji od 1,5 milijardi dolara. Zajam će uključivati ​​isplatu od milijardu dolara iz fonda razvojnog zajmodavca za najsiromašnije države. Sredstva dolaze povrh od oko 923 miliona dolara u brzom finansiranju koje je institucija odobrila prošlog meseca.

MARIO ZNA i PREDRAG PETKOVIĆ- Evo šta nas čeka- Sledi potpuna PROMENA SVETA- Tamne sile će IZGUBITI

SAD i NATO takođe šalju milijarde dolara Ukrajini, iako u obliku vojne pomoći, a ne gotovine. Bela kuća je samo prošle nedelje odobrila još 800 miliona dolara u oružju, municiji i drugoj vojnoj pomoći, uključujući artiljerijske sisteme, metke, oklopne transportere i helikoptere. To dolazi manje od mesec dana nakon što je Vašington prošlog meseca poslao paket protivvazdušnih sistema, vatrenog oružja, municije i pancira u vrednosti od 800 miliona dolara.

Međutim, čak i usred stalnog priliva vojne podrške SAD-a i njihovih saveznika iz NATO-a, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je na Tviteru video pozivajući ostatak sveta na naoružavanje Ukrajine #ArmUkraineNow – zajedno s vrlo specifičnom listom namirnica koje želi da dobije. U slučaju da zemlje ne isporuče, ukrajinski lider je tvrdio, Poljska, Moldavija, Rumunija i baltičke države brzo će pasti pod gusenice ruskih tenkova.

NultaTačka