Sve vesti Svet

Ukrajina upozorava: Mađarska želi deo naše teritorije, biće posledica

Ukrajina upozorava: Mađarska želi deo naše teritorije, biće posledica

Budimpešta je unapred obaveštena o ruskom napadu i nada se da će za sebe zauzeti deo teritorije Ukrajine, izjavio je u ponedeljak visoki zvaničnik vlade u Kijevu, dodajući da će biti “posledica” po Mađarsku. Ova izjava dolazi nakon što je mađarski premijer Viktor Orban dodan u bazu podataka sa popisom neprijatelja ukrajinske države.

Mađarska „otvoreno govori o saradnji sa Rusijom. Više od toga, [ruski predsjednik Vladimir] Putin je ranije upozorio da će naša zemlja biti napadnuta”, rekao je Aleksej Danilov, sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu sigurnost i odbranu (NSDC), tokom medijskog nastupa u ponedeljak. On je odgovarao da li Mađarska može blokirati prijem Ukrajine u NATO.

Mađarska je „mislila da bi mogla da uzme deo teritorije“, dodao je Danilov. “Ovo se nikada neće dogoditi. Pobeda će sigurno biti naša. A što se tiče Mađarske koja se tako ponašala, videćemo kakve će biti posledice po ovu državu.”

Ovo je verovatno bila referenca na Zakarpatje – regiju u zapadnoj Ukrajini sa oko 150.000 etničkih Mađara – koja je bila predmet spora između Čehoslovačke, Mađarske i Sovjetskog Saveza tokom 20. veka.

Ranije u ponedeljak se ispostavilo da je nedavno reizabrani premijer Mađarske dodat Mirotvoretsu, (Mirotvorac), ozloglašenoj internet bazi podataka koja predstavlja crnu listu ljudi koji se smatraju neprijateljima Ukrajine, od kojih su neki ubijeni nakon što su tamo navedeni. Na web stranici Orban je označen kao “saučesnik ruskih ratnih zločinaca” i “antiukrajinski propagandista”.

Iako je Mađarska članica i EU i NATO-a, Orban je odbio da pošalje oružje Ukrajini ili dozvoli tranzit takvih pošiljki preko teritorije svoje zemlje. Budimpešta se takođe protivila embargu na naftu i gas protiv Moskve.

U ponedeljak je nemački medij ZDF objavio da se Mađarska “udaljila” od svog veta po tom pitanju i da predstoje sankcije EU protiv nafte Rusiji. Portparol mađarske vlade Zoltan Kovacs je demantovao izveštavanje , međutim, rekavši da stav Budimpešte o sankcijama za naftu i gas “ostaje nepromenjen: mi ih ne podržavamo”.

Osim optužbi i očiglednih pretnji Mađarskoj, Danilov je rekao i da Kijev ne planira još jednu rundu mobilizacije, te da Ukrajina ne namerava da potpiše bilo kakav mirovni sporazum sa Moskvom, već će prihvatiti samo rusku predaju.

NultaTačka