Sve vesti Svet

Ukrajinci koriste Starlink za napade dronovima: Zahvaljuju se Ilonu Masku

Ukrajinci koriste Starlink za napade dronovima: Zahvaljuju se Ilonu Masku

Sateliti Ilona Maska bi trebalo da obezbedi internet ukrajinskim civilima no sada ga najviše koristi ukrajinska vojska.

Zvuči kao naučna fantastika, ali to se upravo događa u Ukrajini: neposredno nakon početka ruske operacije, potpredsednik ukrajinske vlade Mihailo Fedorov zamolio je putem Tvitera američkog preduzetnika Ilona Maska da Ukrajini stavi na raspolaganje svoje Starlink-satelite.

I Mask je odmah odgovorio, takođe na Tviteru: „Starlink je aktivan, drugi terminali su na putu.“

Otada je u Ukrajinu dopremljena i znatna količina neophodne opreme. Naravno, Fedorov se i zahvalio na Tviteru: „Starlink je tu. Hvala Ilonu Masku.“

 

Čini se da ono što je u početku delovalo kao reklamna kampanja, u međuvremenu igra veliku ulogu u ukrajinskoj odbrani. Iako izveštaji o uspesima za sada ne mogu da se potvrde iz neutralnih izvora, britanski mediji javljaju da ukrajinska vojska Starlink uspešno koristi za napade dronovima na ruska oklopna vozila i položaje. „Starlink je od velikog vojnog značaja, posebno na područjima koja nemaju razvijenu infrastrukturu i internet-vezu“, piše „Telegraf“.

Satelite pre svega koristi ukrajinska jedinica „Aerorozvidka“ zadužena za izviđanje iz vazduha, i to za nadzor i koordinaciju bespilotnih letelica koje mogu da bombarduju oklopna vozila, piše britanski list.

Londonski „Tajms“ prenosi i izjavu jednog oficira „Aerorozvidke“: „Koristimo Starlink-opremu i povezujemo timove za dronove sa artiljerijom. Dronovi tako mogu da utvrde ciljeve i poziciju da dojave artiljercima.“ Oficir kaže da se dnevno izvede i do 300 izviđačkih misija, a da su napadi uglavnom noću, jer su dronovi opremljeni i infracrvenim kamerama, a u mraku su gotovo nevidljivi.

Kao što je već rečeno, svi ti navodi ne mogu se potvrditi iz nezavisnih izvora, ali čak i ako je to samo propaganda, korišćenje Starlinka u svakom slučaju, već i psihološki, igra važnu vojnu ulogu.

MARIO ZNA UŽIVO- Rasturanje LAŽNIH VESTI mejnstrim medija- Ovo što ćete čuti niste smeli da ČUJETE

Starlink-sateliti u stvari bi trebalo da omogućavaju korišćenje interneta u regionima koji su daleko od gradova, pa zato nemaju potrebnu infrastrukturu.

Ta Maskova podrška Ukrajini u Rusiji se smatra činom agresije. Aktivnosti Starlinka su mešanje zapadnog sveta u rat, rekao je Dmitri Olegovič Rogozin, šef ruske svemirske agencije „Roskosmos“.

NultaTačka