Sve vesti Svet

Ukrajinci svedoče američkom novinaru: Fašisti iz Azova ubijaju samo civile, da nije Rusa mnogi bi umrli od gladi (VIDEO)

Ukrajinci svedoče američkom novinaru: Fašisti iz Azova ubijaju samo civile, da nije Rusa mnogi bi umrli od gladi (VIDEO)

Nezavisni novinar i veteran američke mornarice Patrick Lancaster nalazi se u Mariupolju u Ukrajini kako bi izveštavao o brutalnim sukobima koji se odvijaju na terenu.

Lancaster je jedan od retkih reportera koji govore engleski i koji izveštavaju o ratu dok putuje s pobunjenicima DnR i LnR i ruskim trupama, ali on ohrabruje ljude da prate novinare s obe strane za razliku od zapadnjaka koji samo propagiraju jednu stranu.

Izveštaj koji je postavljen u utorak pokazuje građane Mariupolja koji opisuju obližnju fabriku za koju se tvrdi da je okupirana od strane zloglasne brigade Azov, neonacističke jedinice koja se bori zajedno sa ukrajinskom vojskom.

Jedan čovek je rekao da ga je skoro dva puta pogodio snajperista, a na pitanje za koga se snajperista borio, on je rekao “Azov”.

Nakon što je Lancaster sugerisao da je snajperista možda mislio da je u vojsci, muškarac je objasnio da je nosio odeću koja se vidi na snimku i da “pucaju na civile”.

“Oni ne pucaju u vojsku, već samo u civile”, dodao je čovek. “Oni eliminišu civile. Oni su pravi fašisti.”

Drugi čovek kojeg je Lancaster intervjuisao ponovio je da su snajperisti u u gradu„nacisti“, rekavši: „Ukrajinski nacisti pucaju, samo ubijaju ljude. Ubijaju civile, žene, muškarce, sve.”

Zamoljen da za kameru objasni ko su borci Azova, muškarac je rekao: „Pokupili su sve nacionaliste, neki su čak i iz zatvora. Plaćaju im dobre pare i ubijaju ljude bez razloga.”

Kada je Lancaster lokalnim stanovnicima rekao da američki i evropski mediji tvrde da Rusija uništava gradove i ubija ljude, čovek je iz svog iskustva rekao: “Rusija uopšte ne puca na ljude.”

U ovom trenutku, uplakana žena je prišla kameri i rekla novinaru da bi, da nije bilo ruske pomoći, oni bili gladni i žedni, kao i većina dece u gradu.

Žena i muškarac, verovatno njen muž, rekli su da su im “ukrajinski” tenkovi uništili dom.

Kao što to često čini, Lancaster je dozvolio nekolicini građana da predaju poruke svojim najmilijima širom sveta koji bi mogli da pogledaju video.

NultaTačka