Sve vesti Svet

Ukrajinci tri kontranapada platili sa 2.000 poginulih i 6.000 ranjenih

Ukrajinci tri kontranapada platili sa 2.000 poginulih i 6.000 ranjenih

Pokušaj desanta na Zaporošku atomsku centralu Ukri su platili sa oko 300 svojih poginulih komandosa.

Plan je bio da prvih 60 drži mostobran (četiri kilometra od centrale) do dolaska pojačanja iz Nikopolja.

Vojni ekspert Dmitrij Boltenkov je povodom pokušaja desanta na AC ukazao:

„SAD su ukrajinskim marincima i specijalnim snagama predale više od 80 brzih gumenih čamaca Zodiac i čamaca tipa Wilard. Prelazak Kahovskog akumulacionog jezera sa tim čamcima je moguć za svega nekoliko minuta. Plan je verovatno da ih prevezu nekoliko stotina.

– Ukrajinski vojni vrh je, po svemu sudeći, računao da je ruska vojska, skoncentrisana na odbranu Hersona i da neće imati vremena da odgovori na iznenadni nalet na centralu i da će oni dočekati misiju Međunarodne agencije za atomsku energiju“.

Nemačka stranka Die Linke poziva na prostest zbog povećanja cena struje i gasa

Ovo je treći veliki vojni neuspeh kijevske hunte, SAD i NATO na južnom frontu.

Najgore je prošla 128. ukrajinska brigada koja je držala centralne pozicije prilikom pokušaja drugog kontranapada iz pravca Nikolajeva na ruske položaje na desnoj obali Dnjepra.

U Zakarpatskoj oblasti, odakle su njeni pripadnici, objavljen je dan žalosti zbog pogibije više desetina vojnika.

Ukri još drže neke zauzete kote kod Davidovog Broda, a to je znak da će pokušati i treći kontranapad. Uprkos tome što su prva dva i neuspeli desant platili sa preko 2000 poginulih i 5-6 hiljada ranjenih.

Pokušaji kontraudara iz pravca Nikolajeva i krivog Roga i desanta na Zaporošku atomsku centralu nejveći su ukrajinski porazi još od bitaka kod Ilovajska i Debaljceva u Donbasu.

Bolnice Nikolajeva, Krivog Roga, Dnjepra i Odese pune su ranjenih vojnika. Nije nemoguće da će neki od njih biti prebačeni na lečenje u Moldaviju i Rumuniju.

Vojni vrh Ukrajine računao je da će proboj na južnom biti prelomna tačka rata. Zato što je u borbe ubacio jedinice koje su pripremali oficiri NATO i obezbedio im poljske tenkove T-72 i poljska oklopna vozila pešadije.

Nulta Tačka/SrbinInfo