Sve vesti Svet

Ukrajinske vlasti optužile gradonačelnika za izdaju jer je prihvatio rusku humanitarnu pomoć za gladan narod

Ukrajinske vlasti optužile gradonačelnika za izdaju jer je prihvatio rusku humanitarnu pomoć za gladan narod

Ukrajinske vlasti su navele prihvatanje humanitarne pomoći iz Rusije kao jedan od razloga da se gradonačelnik grada u oblasti Harkov u petak optuži za izdaju. Ivan Stolbovoj, gradonačelnik Balakleje, optužen je da je pozvao gradsko veće na saradnju sa ruskim trupama te najavio da će deliti hranu u vidu humanitarne pomoći.

Kancelarija glavnog tužioca Ukrajine optužila je Stolbovoja navodeći da je “odabrao da stane na stranu neprijatelja” kada je ruska vojska preuzela kontrolu nad Balaklejom 28. marta. On je pristao da nastavi kao gradonačelnik pod “okupacionim režimom” i prihvatio humanitarnu pomoć iz ruskih trupa, rekli su tužioci.

Na sednici gradskog veća tog dana, gradonačelnik je zagovarao “lojalnost i okupacionim trupama i Ruskoj Federaciji uopšteno”, rekao je tužilac. Kasnije je “sazvao sastanak lokalnog stanovništva i rekao im da će ruska vojska deliti humanitarnu pomoć, kao i da su u toku pregovori sa okupatorima” o ponovnom uspostavljanju komunalnih preduzeća u gradu.

Balakleja je grad sa oko 25.000 stanovnika u okrugu Izjum, oko 90 km jugoistočno od Harkova. Krajem marta došao je pod kontrolu ruskih trupa.

UDARNO! VOĐA NARODNIH PATROLA O TOME ŠTA ĆE DESITI UKOLIKO VUČIĆ UVEDE SANKCIJE RUSIJI!

Tokom nedavnih borbi u blizini grada, ruske trupe su zauzele 65. arsenal ukrajinske vojske – najveće skladište municije u celoj Ukrajini, dizajnirano za skladištenje najmanje 150.000 tona zaliha. Veliki deo toga ostao je netaknut, izvestilo je u petak nekoliko dopisnika ruskih medija.

NultaTačka