Sve vesti Svet

UKRAJINSKI EKSTREMISTI TVRDE DA ANTIVAKSERI UTIRU PUT RUSKOJ INVAZIJI

Ukrajinci koji odbijaju vakcine protiv Covid-19 postavljaju temelje za ruski upad u zemlju, tvrdi savetnik vrhovnog komandanta oružanih snaga zemlje, usred glasina da Moskva planira da izvrši napad.

Dmitrij Jaroš, savetnik general-potpukovnika Valerija Zalužnog, rekao je na Fejsbuku u sredu da bi protesti mogli da budu operacija lažne zastave, kada su se protivnici obavezne vakcinacije protiv Covid-a okupili u blizini zgrade ukrajinskog parlamenta u Kijevu.

Dmitry Yarosh appointed advisor to the Commander of the Armed Forces of Ukraine - Perild

 

„Prijatelji, ne isključujem da među ovim ljudima plaćenim i poslatim u prestonicu ima antivaksera – ogromna manjina – ali glavna svrha ove akcije je da se pripremi teren za invaziju velikih razmera na Ukrajinu od strane ruskih trupa“, rekao je on.

Prema rečima vojnog savetnika, današnja Ukrajina hoda po ivici noža usred rastuće tenzije u regionu.

„Mi Ukrajinci smo na samo nekoliko koraka od velikog rata. Još jednom, to je pitanje vremena i Božije volje”.

Pre nego što je preuzeo tu ulogu, Jaroš je bio vođa neonacističke ultradesničarske grupe „Desni sektor“, koja je u Rusiji bila zabranjena kao ekstremistička organizacija.

U utorak je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov najavio da će Ukrajina uskoro moći da mobiliše više od 200.000 rezervista koji imaju borbeno iskustvo ako bude potrebno.

Komentari visokog ukrajinskog zvaničnika dolaze u trenutku kada zapadni političari usmeravaju svoju pažnju na Kijev usred neutemeljenih tvrdnji da Moskva vodi ofanzivu protiv svog suseda.

Ranije ovog meseca, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je Vašington uznemiren „izveštajima o neuobičajenim ruskim vojnim aktivnostima“ i tvrdi da Moskva možda „pokušava da ponovi ono što je preduzela još 2014.“, misleći na ruski povratak Krima.

Ukrajina je prvobitno negirala da je primetila gomilanje ruskih snaga, pre nego što je preokrenula svoju poziciju i ponovila upozorenje Vašingtona.

Zvaničnici Moskve su, međutim, dosledno poricali bilo kakve planove za invaziju.

Izveštaj američkog novinskog sajta POLITICO izazvao je gnev u Kremlju ranije ovog meseca nakon što je navodno pokazao gomilanje trupa i vojne opreme na rusko-ukrajinskoj granici.

Portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, odbacio je te tvrdnje, ističući da satelitski snimci pokazuju da su snage zapravo bliže beloruskoj granici.

Nulta Tačka/RT

O uredniku

Milena Stojakovic