Sve vesti Svet

Ukrajinski grad pokrenuo lov na veštice za „nelojalne” stanovnike

Ukrajinski grad pokrenuo lov na veštice za „nelojalne” stanovnike

Grad Nikolajev na jugu Ukrajine pribegao je drastičnim merama ovog vikenda kako bi razotkrio ono što lokalne vlasti nazivaju „saradnicima“ i „separatistima“ – ljudima koji gaje proruska osećanja ili na bilo koji način pomažu moskovskim snagama.

Šef lokalne vojne administracije Vitalij Kim u petak je stavio ceo grad – dom za skoro pola miliona ljudi pre početka ruske vojne operacije – u dvodnevnu blokadu. Kim je najavio „produženi policijski čas“, koji je stupio na snagu u petak uveče i očekuje se da će trajati do ponedeljka.

Za to vreme, stanovnicima Nikolajeva je zabranjeno da izlaze napolje ili posećuju bilo koja javna mesta bez posebnih dozvola. U hitnim slučajevima obezbeđena je policijska pratnja, javila je ukrajinska novinska agencija UNIAN.

Organi za sprovođenje zakona će iskoristiti ovo vreme za potragu za „saradnicima“ i „separatistima“, rekla je Ana Zamazejeva, predsednica regionalnog saveta Nikolajeva. Operacija je već u punom jeku, a policija će, prema rečima zvaničnika, saopštiti rezultate najkasnije u ponedeljak.

„Svi stanovnici Nikolajeva sada prolaze provere“, rekla je ona UNIAN-u u subotu. Onima koji su planirali da napuste grad i unapred su kupili karte za voz ili autobus, bilo je dozvoljeno da izađu, rekao je zvaničnik i dodao da su pri izlasku provereni na bezbednosnim ispostavama.

Prema rečima Zamazejeve, policija vrši pretrese od vrata do vrata u stanovima širom grada. „Traže sve; proveravaju ličnu kartu, mobilne telefone, sve“, rekla je ona.

Tramp: Bajden i njegova administracija naneli su više štete zemlji nego pet najgorih predsednika u istoriji SAD

Zvaničnik je tvrdio da bi “saradnici” bili mnogo bezbedniji iza rešetaka jer bi meštani mogli da ih “linčuju” ako policija jednostavno otkrije njihov identitet. „Bolje je da ostanu u zatvoru dok ne pobedimo“, dodala je ona.

Ranije je Kim ponudio 100 dolara svakome ko pruži informacije o „spoterima“ – ljudima za koje ukrajinski zvaničnici veruju da isporučuju koordinate cilja ruskoj artiljeriji i avijaciji. Ranije su lokalne vlasti saopštile da su uhapsile najmanje četiri spotera.

Ruske snage su u utorak izvestile da su napale privremenu bazu Ukrajinske internacionalne legije u blizini grada Nikolajeva, koristeći visokoprecizno oružje. U napadu je ubijeno do 250 stranih plaćenika, navodi se u izveštaju.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći kao razlog neuspeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, koji su imali za cilj da regionima Donjecka i Luganska daju poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Nemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsednik Pjotr Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi prekid vatre da kupi vreme i „stvori moćne oružane snage“.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana.

Nulta Tačka/RT