Sve vesti Svet

Ukrajinski ministar odbrane: Nismo lansirali dron prema Hrvatskoj, mi smo braća! Kako NATO nije video?

Ukrajinski ministar odbrane: Nismo lansirali dron prema hrvatskoj, mi smo braća! Kako NATO nije video?

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov tvrdi da bespilotna letilica koja se nedavno srušila na Zagreb nije ispaljena iz njegove zemlje, uz poruku da su Ukrajina i Hrvatska prijateljske zemlje, a njihovi narodi prijatelji i braća.

Tokom rasprave o ovom incidentu u Evropskom parlamentu hrvatski evroposlanik Tonino Picula je o dronu pitao ukrajinskog ministra.

– Reč je o dronu sovjetske proizvodnje kakav ima i naša vojska. Preleteo je nekoliko zemalja članica NATO saveza pre pada u Hrvatskoj. Kako je moguće da ga NATO nije video i uništio? Dakle, možete li sami da štitite svoje nebo? Reč je o retoričkom pitanju. Svakodnevno komuniciram i s hrvatskim ministrom odbrane, mi i dalje istražujemo ovaj incident, koristimo radarsku tehnologiju, tehničke pokazatelje i uveravam vas da mi prema Hrvatskoj nismo lansirali dron – rekao je on.

Odgovor ukrajinskog ministra, saopšten je iz kabineta Picule.

– Hrvatska je Ukrajini prijateljska zemlja i bila je jedna od prvih koja je Hrvatsku službeno priznala i poslala joj oružje u borbi za slobodu. I dalje smo prijatelji i braća s hrvatskim narodom – rekao je Režnikov.

Dodaje se da su Picula i Reznikov razgovarali na sednici Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta posvećenoj “invaziji Rusije na Ukrajinu”, na kojoj su učestvovali članovi delegacije EP koji su prošlog meseca bili u poseti Ukrajini, nekoliko sedmica pre ruskih vojnih aktivnosti.

Picula je, dodaje se, uz raspravu o Reznikovim procenama snage ruske vojske, pitao za dodatne informacije o padu bespilotne letilice u Zagrebu.

Picula je, stoji u saopštenju, podsetio na raniju Reznikovljevu ocenu da je ruska agresija test za Evropsku uniju i naglasio kako je reakcija EU, misleći na sankcije Rusiji i pomoć Ukrajini, ranije nezabeležena.

– Ali, istakao je da smatra da EU mora da nastavi da jača sankcije Rusiji i pruža finansijsku, humanitarnu i vojnu pomoć Ukrajini, uz jasnu perspektivu pridruživanja Uniji. Ukrajina u svojoj borbi brani i sigurnost cele Evrope – zaključuje se u saopštenju iz kabineta Picule, preneo je zagrebački Jutarnji list.

MARIO ZNA i dr ALEKSANDAR LJUBIĆ – Mladi lekar rešio da PROGOVORI – Otkrivena prava ISTINA o medicini

Nulta Tačka/Agencije