Sve vesti Svet

Ukrajinski nacionalisti iz grupe “Kraken” ubili 100 ukrajinskih vojnika

Ukrajinski nacionalisti iz grupe "Kraken" ubili 100 ukrajinskih vojnika

Oko 100 ukrajinskih vojnika pogubili su nacionalistički borci iz puka “Kraken” zbog napuštanja svojih položaja, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane na dnevnom brifingu u petak.

Nakon što su ruske snage izvršile napad na ukrajinsku 58. motorizovanu brigadu 14. avgusta u blizini naselja Udi u oblasti Harkova, ostaci formacije su pobegli sa položaja i povukli se, rekao je portparol ministarstva general-major Igor Konašenkov.

Da bi „suzbili paniku i zastrašili osoblje Oružanih snaga Ukrajine“, borci neonacističkog puka „Kraken“ su „demonstrativno pogubili 100 vojnika 58. motorizovane pešadijske brigade koji su napustili svoje položaje“ kod Udija, rekao je zvaničnik.

Puk „Kraken“ sebe opisuje kao specijalnu izviđačko-diverzantsku jedinicu u sastavu Ministarstva odbrane Ukrajine, koja deluje odvojeno od Oružanih snaga. Moskva smatra da je to izdanak ozloglašenog neonacističkog puka „Azov“ koji je u maju pretrpeo veliki poraz u gradu Marijupolju.

Procureo novi snimak premijerke Finske u “provodu”(VIDEO)

Ministarstvo odbrane Rusije optužilo je bataljon da je počinio nekoliko ratnih zločina od početka sukoba i veruje da je odgovoran za brutalno maltretiranje ruskih zarobljenika.

Iako nema informacija o tome koliko boraca ima puk „Kraken“, neke procene sugerišu da se radi o oko 1.800 vojnika, od kojih su većina veterani i dobrovoljci Azova. Tokom ruske vojne operacije u Ukrajini, Ministarstvo odbrane je redovno izveštavalo o eliminaciji stotina boraca iz puka „Kraken“, kao i iz drugih nacionalističkih divizija.

Ministarstvo odbrane Rusije je u svom ažuriranju od petka izvestilo o uništavanju privremenih tačaka razmeštaja formacija „Azov“ i „Ajdar“ u blizini grada Soledara u Donjeckoj Narodnoj Republici, i tvrdi da je eliminisano preko 50 neonacističkih boraca, kao i 12 jedinica vojne opreme.

Nulta Tačka/RT