Sve vesti Svet

UKRONACISTI BEŽE IZ MARIUPOLJA! Nisu odmakli daleko- Rusi oborili helikopter kojim su vođe AZOVA trebale da pobegnu

UKRONACISTI BEŽE IZ MARIUPOLJA! Nisu odmakli daleko- Rusi oborili helikopter kojim su vođe AZOVA trebale da pobegnu

Ruska avijacija oborila je kod Mariupolja ukrajinski helikopter Mi-8, koji je trebalo da hitno evakuiše komandante nacističkog bataljona “Azov”, koji su napustili svoje potčinjene, rekao je portaprol Ministarstva odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov.

U regionu Marijupolja, pet kilometara od obale preko Azovskog mora, oboren je ukrajinski helikopter Mi-8, koji je krenuo u hitnu evakuaciju komandanata ekstremističkog bataljona “Azov” koji su napustili svoje podređene, rekao je Konašenkov.

To je potvrdila i Narodna milicija DNR. Kako je saopšteno iz resora, “kijevski režim je pokušao da evakuiše komandanta 36. Brigade “Baranjuka” i komandanta “Azova” Denisa Prokopenka iz pogona “Azovstalž”.

Podsetimo, puk “Azov” je dobrovoljačka paravojna grupa osnovana 2014. godine. Od početka smrtonosnog sukoba na istoku bore se protiv proruskih snaga u istočnoj Ukrajini. Puk je ozloglašen zbog svojih krajnje nacističkih stavova.

Svetski šampion u kikboksu, pripadnik neonacističkog bataljona Azov ubijen u toku povlačenja u Marijupolju

Naime, “Azov”, iako formalno deo ukrajinske Nacionalne garde, de fakto je privatna vojska , a njegovi trenutni izvori finansiranja su nepoznati. Bataljon kaže da se oslanja na privatne donacije.

Članovi puka suočili su se sa brojnim optužbama za brutalčne ratne zločine . Čak su i “Human Rights Watch” i “Amnesty International” u prošlogodišnjem zajedničkom izveštaju rekle su da su primile verodostojne optužbe o mučenju i “drugim sramnim zloupotrebama” od strane dobrovoljačkih bataljona, među kojima je bio i “Azov”.

Bataljon je osnovao paravojni kamp za obuku dece pod nazivom “Azovec” po ugledu na Hitlerjugend.

Obuka, koja se fokusira na veštinu ratovanja i fizičke vežbe, prožeta je neonacističkim idejama.

Njihov amblem ima upadljivu sličnost sa Volfsanđelom (Wolfsangel), koji su nacističke nemačke divizije naširoko koristile tokom Drugog svetskog rata.

NultaTačka/Mediji