Sve vesti Svet

UN poručuje EU: Ne usuđujte se da se vratite na fosilna goriva usred energetske krize

UN poručuje EU: Ne usuđujte se da se vratite na fosilna goriva usred energetske krize

Svet se bori sa najgorom energetskom krizom, međutim, UN su upozorile Evropu da se povratak fosilnim gorivima kao odgovor na rastuće cene i zimske nestašice ne sme razmatrati ni pod kojim okolnostima.

Rusija je smanjila isporuke gasa Evropi od uvođenja sankcija, zbog čega su cene goriva porasle, dok su problemi u lancu snabdevanja posle pandemije koronavirusa takođe pogodili isporuke.

Uprkos tim mukama, „Nema prostora za povlačenje u odnosu na tekuću klimatsku krizu“, rekla je zamenica šefa UN-a Nada Al Našif Savetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

Ona je tvrdila da su razorne poplave koje su pogodile više od 33 miliona ljudi u Pakistanu primer šta će se dogoditi sa svetskom klimom ako dođe do masovnog povratka fosilnim gorivima umesto traženja alternativa.

„Koliko nam još tragedija ove vrste treba pre nego što nas hitnost trenutka pokrene u akciju?“ molila je.

Govoreći na otvaranju 51. sednice saveta u Ženevi, Al Nashif je priznala da rastuće cene energije u Evropi „prete da utiču na najugroženije kako se zima približava“.

Predsednica EP: Pisala sam vlastima Srbije, i dalje nam je potreban Prajd

Al Nashif je istakla „neke E.U. države članice se okreću ulaganjima u infrastrukturu i snabdevanje fosilnim gorivima” i izjavila da moraju prestati.

„Iako je taj impuls razumljiv, pozivam EU i njene države članice da razmotre dugoročne posledice uvođenja više infrastrukture za fosilna goriva“, izjavila je ona.

„Neophodno je ubrzati razvoj projekata energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije”.

Al Nashif je pozvala sve zemlje da “traže ambiciozan ishod” na sledećoj klimatskoj konferenciji UN-a, COP27, koja je zakazana u novembru u Egiptu.

Trebalo bi da nastoje da se „pozabave gubicima i štetama i ispune i povećaju obaveze finansiranja klimatskih promena“, rekla je ona, napominjući da će zahtevi za finansijsko obeštećenje biti na stolu.

Čak i dok UN gledaju ka Evropi i grde svaki potencijalni povratak na fosilna goriva kao izvor energije, drugde se ništa nije promenilo.

MARIO ZNA i Dr BORISLAV ANTONIJEVIĆ- VLAST i organizatori PRAJDA će poludeti zbog ovog videa

Nulta Tačka/Technocracy