Sve vesti Svet

UN se sprema da optuži Etiopiju za ratne zločine nad pobunjenicima koje finansira šef SZO-a

UN se sprema da optuži Etiopiju za ratne zločine nad pobunjenicima koje finansira šef SZO-a

Bliski saradnici Tedrosa Adhanoma Gebrejezusa direktora SZO-a skovali su plan da optuže Etopiju za ratne zločini u regionu Tigraj kojeg je nekada kontrolisao sam Gebrejezus.

Vlasti Etiopije optužili su za ratne zločine šefa SZO-a a sada se UN koje su dokazale da su sve samo ne mirovna organizacija ustremila na bratsku Etiopiju.

Kako prenose medji ratni i zločini protiv čovečnosti verovatno su počinjeni tokom sukoba u Etiopiji započetog krajem 2020. godine, saopštila je danas grupa stručnjaka u Ženevi gde je njihov izveštaj predstavljen u Savetu UN za ljudska prava.

„Veruje se da je u nekoliko slučajeva došlo do kršenja osnovnih prava odnosno do ratnih i zločina protiv čovečnosti“, navodi se u izveštaju i dodaje da je grupa stručnjaka „duboko uznemirena što je otkrila duboku etničku polarizaciju i mržnju u Etiopiji“.

Podvlači se da je stvoren „zabrinjavajući ciklus ekstremnog nasilja“ koji povećava opasnost od novih i još ozbiljnijih zločina.

Eksperti su pozvali međunarodnu zajednicu i regionalna tela da „preduzmu mere koje će vratiti mir, stabilnost i bezbednost i izbeći nova kršenja“ ljudskih prava u Etiopiji.

Sukob u toj afričkoj zemlji izbio je u novembru 2020. godine, kada su vlasti pokrenule ofanzivu protiv pobunjenika u severnoj oblasti Tigraj.

Kasnije je ustanovljeno primirje, koje je prekršeno krajem avgusta, tako da su sukobi nastavljeni.

NultaTačka