Sve vesti Svet

UNIŠTEN GROB ukrajinskog nacističkog vođe Stepana Bandere u Minhenu (FOTO)

UNIŠTEN GROB ukrajinskog nacističkog vođe Stepana Bandere u Minhenu (FOTO)

Fotografije na kojima se navodno vidi spomenik obojen sprejom objavio je posetilac iz Belorusije.

Grob ukrajinskog nacističkog saradnika Stepana Bandere bio je na meti “vandala” u Minhenu u Nemačkoj, izjavio je u subotu beloruski opozicioni aktivista Aleš Čajčić.

Čajčić je na Fejsbuku objavio četiri fotografije na kojima se vidi grob prekriven ljubičastim grafitima. „Grob Stepana Bandere u Minhenu, oštećen od strane vandala. Odlučio sam da ga posetim prvi put, a tu je policija i ovaj prizor ”, napisao je on.

In Munich, vandals ransack Bandera's grave | Ukrainska Pravda

Slike prikazuju sovjetski simbol srpa i čekića u spreju na grobu, zajedno sa brojnim anarhističkim amblemima i kukastim krstovima. Banderino ime je takođe precrtano farbom.

In Munich, unknown persons desecrated the grave of Bandera (photo)

Ovo nije prvi napad na grob tvrdokornog nacionaliste, koji je sarađivao sa nacistima tokom Drugog svetskog rata, a koji se smatra herojem u današnjoj Ukrajini. Dana 7. marta, tadašnji ambasador Ukrajine Andrej Melnik prijavio je „smeli čin vandalizma “ i pozvao lokalnu policiju da pronađe i kazni „odvratni ološ“ koji je prekrio spomenik nepoznatom supstancom.

„Kakva šteta što demonizaciju S.Bandere ne sprovodi samo moskovska propaganda, već i ugledni nemački istoričari “, napisao je tada na Tviteru.

Tokom svog skoro osmogodišnjeg mandata kao najviši diplomata svoje zemlje u Nemačkoj, Melnik, poznat po svojim dubokim simpatijama prema kontroverznom ukrajinskom nacionalnom heroju, našao se u centru nekoliko skandala.

Prošlog meseca, razgovarajući sa nemačkim podkasterom Tilom Jungom, Melnik je više puta negirao da je Bandera umešan u masovna ubistva Jevreja i Poljaka tokom Drugog svetskog rata na teritoriji današnje Ukrajine.

MARIO ZNA UŽIVO! OVO SE NE PROPUŠTA! PONEDELJAK OD 20:30h!

sIzjave ambasadora izazvale su kritike i iz Poljske i iz Izraela. Međunarodni gnev primorao je ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova da se umeša i objasni da ove primedbe ne predstavljaju zvanični stav Kijeva.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski razrešio je Melnika 9. jula.