Sve vesti Svet

Univerzitetska studija otkriva veći rizik od psihijatrijskih dijagnoza među COVID-19 pacijentima

Univerzitetska studija otkriva veći rizik od psihijatrijskih dijagnoza među COVID-19 pacijentima

Nedavna studija koju je objavio Državni univerzitet Oregon otkrila je da osobe zaražene COVID-om 19 imaju veće šanse za razvoj psihijatrijskih poremećaja u roku od oko četiri meseca od zaraze virusom.

Za studiju, objavljenu u World Psichiatry 7. maja, istraživači su koristili podatke iz Nacionalne kohortne saradnje (N3C). Uporedili su 46.610 pacijenata zaraženih COVID-om 19, koji može izazvati infekciju respiratornog trakta (RTI), sa kontrolnim pacijentima kojima je dijagnostikovan drugačiji RTI.

Ovo je omogućilo istraživačima da posebno ispitaju kako je COVID-19 uticao na mentalno zdravlje zaraženih osoba. Nijedan pacijent sa istorijom mentalnih bolesti 21 dan ranije od dijagnoze COVID-19 nije uključen u studiju. Oni sa zdravstvenim kartonom gde je upisana dijagnoza od godinu dana pre dijagnoze COVID-19 takođe su isključeni.

Istraživači su posmatrali stopu psihijatrijskih dijagnoza kod 46.610 pacijenata sa COVID-om 19 u dva vremenska perioda – ranu post-akutnu fazu između 21 i 120 dana od infekcije i kasnu post-akutnu fazu između 121 i 365 dana od infekcije.

Studija je otkrila da pacijenti sa COVID-19 imaju stopu od 3,8 procenata razvoja psihijatrijskog poremećaja u ranoj post-akutnoj fazi u poređenju sa samo 3 procenta za druge infekcije respiratornog trakta. To je predstavljalo skoro 25 odsto veći rizik za pacijente sa COVID-om 19.

NE PROPUSTITE! NOVI INTERVJU! “RAK DRUŠTVA”- Pokrenuta je peticija protiv “Evro Prajda” u Beogradu

Međutim, istraživači nisu pronašli tako „značajnu razliku u riziku“ kada su upoređivali pacijente sa COVID-19 u kasnoj post-akutnoj fazi sa osobama sa drugim infekcijama respiratornog trakta.

Kada su istraživači pogledali anksiozne poremećaje, otkrili su da je proporcija incidencije novonastale dijagnoze anksioznog poremećaja „značajno veća“ za pacijente sa COVID-om 19 u poređenju sa pacijentima sa RTI. Za poremećaje raspoloženja, tako značajne razlike nisu primećene.

„Za ljude koji su imali COVID, ako osećate anksioznost, ako vidite neke promene u načinu na koji prolazite kroz život sa psihijatrijskog stanovišta, potpuno je prikladno da potražite pomoć“, rekla je Loren Čen, saradnica – autor studije, prema saopštenju Eurekalert-a od 6. juna.

„A ako ste pružalac nege, morate da budete na proaktivnoj strani i da počnete da pregledate ta psihijatrijska stanja, a zatim da pratite te pacijente”.

Chan je naglasila da neće svaka osoba zaražena COVID-om 19 imati takve psihijatrijske probleme. U kontekstu zdravstvene infrastrukture Sjedinjenih Država, povećanje broja pacijenata sa COVID-om 19 koji traže psihijatrijsku negu moglo bi dodatno opteretiti sistem, upozorila je ona.

Brojne druge studije su takođe sugerisale da bi se deo pacijenata sa COVID-om 19 mogao suočiti sa psihološkim problemima.

Istraživanje objavljeno u aprilu 2021. pokazalo je da je 34 odsto od 236.379 preživelih od COVID-a 19 uključenih u studiju razvilo neurološke i mentalne poremećaje u šest meseci nakon što su se zarazili, navodi WebMD.

Anksioznost je bila najčešći poremećaj, sa 17 procenata ispitanika koji su to prijavili. Zatim su usledili poremećaji raspoloženja kod 14 procenata, poremećaji zloupotrebe supstanci kod 7 procenata i nesanica kod 5 procenata.

Kada su u pitanju neurološki problemi, 0,6 odsto prijavilo je krvarenje u mozgu, 2,1 odsto je prijavilo ishemijski moždani udar, a 0,7 odsto je prijavilo demenciju. Među pacijentima kojima je dijagnostikovan ozbiljno težak COVID-19, ove stope su skočile. Od pacijenata koji su primljeni na odeljenje intenzivne nege, 7 odsto je doživelo moždani udar, dok je kod 2 odsto dijagnostikovana demencija.

U drugoj studiji objavljenoj 16. februara u BMJ, istraživači su analizirali evidenciju o skoro 153.848 pacijenata sa COVID-om 19 u sistemu Veterans Health Administration (VHS), upoređujući ih sa pojedincima koji nisu zaraženi virusom.

Utvrđeno je da je kod onih koji su se inficirali 35 posto veća verovatnoća da će im se dijagnostikovati anksioznost nakon infekcije nego kod neinficiranih ljudi, kod 38 posto je verovatnije da će im se dijagnostikovati poremećaji prilagođavanja i stresa, kod 39 posto je verovatnije da će dobiti dijagnozu depresije i 41 procenat je imao veću verovatnoću da će imati dijagnozu poremećaja spavanja.

„Čini se da postoji jasan višak dijagnoza mentalnog zdravlja u mesecima nakon Covid-a“, rekao je za Njujork tajms Pol Harison, profesor psihijatrije na Univerzitetu u Oksfordu koji nije bio uključen u studiju.

Međutim, samo kod 4,4 do 5,6 procenata pojedinaca u studiji je dijagnostikovan poremećaj anksioznosti, depresije, prilagođavanja i stresa.

„Na sreću to nije epidemija anksioznosti i depresije“, dodao je Harison. “Ali to nije trivijalno”.

Nulta Tačka/ZeroHedge