Sve vesti Svet

UPOZNAJTE novog šefa Izraelske obaveštajne službe MOSSAD!

UPOZNAJTE novog šefa Izraelske obaveštajne službe MOSSAD!

David ili Dadi Barnea postao je 13. šef poznate agencije za špijunažu, nakon što je njegov prethodnik Yossi Cohen završio svoj mandat krajem maja.

Novi šef će služiti zemlji pet godina a čekaju ga brojna sigurnosna pitanja, među kojima su Hamas na jugu i Hezbolah na severu.

Prošlo je tačno nedelju dana od kad je Yossi Cohen, bivši šef izraelskog Mossada, napustio mesto glavnog “špijuna” zemlje. Glasine govore da će on sada tražiti političku karijeru, potencijalno u redovima Netanyahu-ovog Likuda ili osnovati sopstvenu stranku nakon što prođe takozvani period hlađenja od tri godine.

Netanyahu Announces New Mossad Chief, Agency Veteran Who Handled Overseas Spies | Jewish & Israel News Algemeiner.com

Cohena će verovatno pamtiti kao jednog od najboljih Mossadovih šefova. Pod njegovim vođstvom ova agencija je provalila u Iranski pogon 2017. godine i ukrala pola tone nuklearnih dosijea.

Upravo je on odigrao ključnu ulogu u oblikovanju sporazuma o normalizaciji između jevrejske država i niza muslimanskih naroda u 2020. godini.

David Dadi Barnea, 56-godišnji otac četvoro dece, bio je Cohenov zamenik od 2019. godine i sasvim je prirodno da on zauzme njegove mesto šefa Mosssada.

Kao i kod prethodnih šefova ove agencije o ovom čoveku ne zna se mnogo a po tome je Mossad svakako poznat.

U svojim ranim godinama služio je u elitnoj ID-ovoj jedinici Sayeret Matkal, posvećenoj posebnim izviđačkim misijama. U to vrame su ga nadređeni hvalili zbog njegove sposobnosti da brzo deluje i razmišlja van okvira.

AMERIKA na hakerske napade odgovara bombardovanjem?! Posle upiranja prstom u Rusiju, dobili ideju da gađaju servere raketama.

Nakon službe, studirao je i radio kao viši poslovni menadžer u jednoj od izraelskih investicionih banaka a tek 1996. godine, otišao je u Mossad gde je u početku bio odgovoran za prikupljanje obaveštajnih podataka.

Odatle je put do vrha bio zagarantovan. Prema izvještajima, Barnea je primijetio pokojni šef Mossada Meir Dagan, koji se pobrinuo da ga unaprijedi na različite poslove u organizaciji. On je bio taj koji je Barneu prebacio u “Tsomet”, ogranak posvećen regrutovanju i operacijama špijuna organizacije.

Sa ovog mesta put do vrha mu je bio zagarantovan, Prema izveštajima, Barneu je primetio pokojni šef Mossada, Meir Dagan, koji se pobrinuo da ovaj bude unapređen na različite poslove u agenciji. On je bio taj koji je Barneu prebacio u “Tsomet”, ogranak posvećen regrutovanju i operacijama špijuna.

Daganom naslednik Tamir Pardo takođe je bio impresioniran Barneom i brzo ga unapredio u šefa odeljenja koji je pod njegovim vođstvom dobio četiri državna odlikovanja za postignuća koja niko do tada nije postigao.

Barnea je okarakterisan kao topa i ljubazan pojedinac, koji pokazuje poštovanje prema svima koji ga okružuju. Inovativan je, otvoren za promene i čovek od akcije.

Ali što se tiče njegovog posla i bezbezdnosti Izraela, poznat je po tome da je žestok, beskompromisan i da ima “nož među zubima”