Svet Tehnologija

UPOZORENJE IZ ENGLESKE: TIK-TOK PRIKUPLJA PODATKE KORISNIKA, DRŽAVA KINA KUPILA UDEO KOMPANIJE! I KORISNICIMA U SRBIJI PRIVATNOST POD ZNAKOM PITANJA

U aprilu ove godine, kineski državni fond je kupio 1% udela Tik Toka, aplikacije za razmenu video zapisa koja ostaje jedna od najpreuzimanijih aplikacija na svetu, bez obzira što je podložna pedofiliji, ekstremnim radnjama i uvredljivim sadržajem ali i ugroženosti podataka korisnika.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Poslanik u britanskom parlamentu Tom Tugendhat upozorio je na rastuću moć kineske ,,sigurnosne države”, tvrdeći da bi kineska aplikacija TikTok mogla da ugrozi privatnost Britanaca, što bi trebalo da zabrine i našu vlast ali i građane.

Tugendhat koji je predsednik odbora za spoljne poslove komonsa, rekao je u subotu da su ,,SAD zaustavile prodaju Grindra jednoj kineskoj firmi jer su s pravom postale zabrinute zbog rizika po privatnost Amerikanaca.”

,,TikTok prati snove mnogih drugih, a njegovi podaci sada idu ka sigurnosnoj državi koja svoje građane drži na električnoj uzici. Sada bi to moglo da se desi sa našim građanima”, rekao je poslanik konzervativaca, prenosi Daily Mail.

U aprilu je WangTouZhongWen Technology, koja je u vlasništvu tri kineska državna entiteta, kupila manji udeo u domaćoj firmi ByteDance koja je vlasnik TikToka.

TikTok koji je ovog leta postao prva aplikacija koja nije u vlasništvu Facebooka i koja je dosegla prag od 3 miliona preuzimanje, dugo je zahvaćena kontroverzama vezanim za privatnost korisnika.

Bivši američki predsednik Donald Tramp, prošle godine je pokušao da zabrani preuzimanje ove aplikacije u SAD-u ukoliko se TikTok ne proda nekoj od američkih kompanija. U junu 2021. Bajden je povukao izvršne naredbe iz Trampove ere, čime je TikTok oslobođen.

Korisnici iz Srbije su jednako ugroženi, tačnije njihova privatnost je izložena kako Kineskoj državi tako i njenim saradnicima. Ova aplikacija koristi naivnost korisnika, davajući svakom korisniku mogućnost da pomisli da je popularan/na tako što ih putem algoritamskih sistema deli drugim korisnicima na globalnom nivou.

Na taj način, pre svega mladi ljudi bivaju prevareni misleći da su postali ,,influenseri” dok na drugim mrežama kao što je Instagram ili Twitter, Telegram nemaju ni 1000 pratilaca. Na ovaj način Kina kupuje ljubav korisnika željnih popularnosti i eksponiranja te tako u problem dovodi pratioce eksponiranih pojedinaca.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

NultaTačka/SputnikNews