Srbija Sve vesti

Uprkos protivljenju naroda i Crkve, danas počinje Evroprajd! Organizatore ne zanimaju bezbedonosni rizici

Uprkos protivljenju naroda i Crkve, danas počinje Evroprajd! Organizatore ne zanimaju bezbedonosni rizici

Koordinator Evroprajda Goran Miletić je više puta naglašavao da će manifestacija biti održana po planu uprkos jasnim bezbednosnim rizicima i najavama otkazivanja, sa svih više od 130 najavljenih događaja, te da će se šetnje odvijati iako ih je policija zabranila.

Evropska LGBTQ+ manifestacija Evropride, čiji je Beograd domaćin ove godine, biće otvorena danas ispred Palate Srbija i trajaće do nedelje, 18. septembra, najavili su organizatori.

Tradicionalna šetnja, na kojoj organizatori insistiraju uprkos otkazivanju, zakazana je za subotu, 17. septembar, sa početkom u 17 časova ispred Skupštine Srbije.

Dr Nestorović: Đoković je postao simbol otpora- Ovo je prvi rat u kojem Srbi ne učestvuju a pobediće

Pored Međunarodne konferencije o ljudskim pravima i velikog broja stranih gostiju, diplomata, predstavnika stranih vlada, biće organizovan veliki broj izložbi, aktivističkih, obrazovnih, kulturnih i zabavnih događaja.

U okviru Evroprajda najavljene su dve večeri koncerata na kojima će u petak i subotu nastupiti domaći i evropski izvođači, kao što su Senida, Sara Džo, Anđelina, Roj Perez, Patrik Mejson i drugi.

Beogradski Evroprajd će, prema rečima organizatora, biti istorijski, jer je prvi koji se održava u regionu Zapadnog Balkana i u ovom delu Evrope, pišu mediji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada su prvobitno odlučili da otkažu događaj iz bezbednosnih razloga.

Vučić je u subotu, posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, na kojoj je bilo reči i o Evroprajdu, izjavio da će MUP odluku o njegovom održavanju doneti 96 sati pre Evroprajda, u zakonskom roku.

Koordinator Evroprajda Goran Miletić više puta je naglasio da će se manifestacija održati kako je planirano, sa svih više od 130 najavljenih događaja, te da će se šetnje odvijati iako ih je policija zabranila.

“Odlučni smo da se šetnja odvija kako je planirano, ne možemo imati Evroprajd bez šetnje i insistiramo na šetnji. Svesni smo da policija može da je zabrani, dešavalo se i ranije, ali sve četiri zabrane su bile neustavne”, rekao je on.

1100 sportista umrlo je od iznenadne smrti od 1966-2004, najmanje 673 umrlo od januara 2021, broj verovatno veći

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije rekao je u nedelju da su protiv održavanja Evroprajda jer, prema njegovim rečima, cilj manifestacije nije samo šetanje i zabava, već „preoblikovanje naših vrednosti, našeg društva, našeg način života, a da mi to ne tražimo.”

Juče je održana litija za spas Srbije a protiv Evroprajda kojoj je prisustvovalo više od 100.000 ljudi a mnoge tradicionalističke organizacije najavile su okupljanje za 17.9., dan za koji je zakazan Evroprajd.

Patrijarh je naveo i da je LGBTQ+ ideologija neprihvatljiva za pravoslavne hrišćane, ističući da oni „ne mogu da prihvate nametanje novih društvenih normi koje nije propagirao Bog“.

NultaTačka