Sve vesti Svet

Uprkos tome što je Pfizerov lek Paxlovid neefikasan, SZO poziva kompaniju da tablete učini dostupnom siromašnim zemljama

Uprkos tome što je Pfizerov lek Paxlovid neefikasan, SZO poziva kompaniju da tablete učini dostupnom siromašnim zemljama

Kineska marioneta, čovek koji je optužen za ratne zločine i generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je u utorak Pfizer da svoju pilulu Paxlovid učini dostupnom za siromašne zemlje uprkos izveštajima o ponavljajućim simptomima Covid-a 19 nakon lečenja tabletom Paxlovid.

Pfizerov Paxlovid postao je prvi odobreni kućni tretman protiv COVID- a19 u SAD-u. Američka uprava za hranu i lekove izdala je u decembru odobrenje za hitnu upotrebu Pfizerove antivirusne pilule za lečenje blage do umerene infekcije COVID-a 19.

Kao što je Nulta Tačka ranije izveštavala, sve je više izveštaja o pacijentima koji su uzimali Pfizerovu antivirusnu pilulu i doživeli drugi krug Covid-a 19 ubrzo nakon oporavka.

Američka administracija za hranu i lekove saopštila je prošle sedmice da upotreba Pfizerove pilule Paxlovid “u ovom trenutku nema dokaza o efikasnosti za duži tok lečenja” kod pacijenata s ponavljajućim simptomima Covid-a 19, što je u suprotnosti sa komentarima generalnog direktora Pfizera Alberta Bourle.

“Nastavljamo s pregledom podataka iz kliničkih ispitivanja i pružićemo dodatne informacije kako one postanu dostupne. Međutim, u ovom trenutku nema dokaza o koristi za duži tok lečenja (npr. 10 dana umesto 5 dana preporučenih u Informatoru o leku Paxlovid) ili ponavljanje toka liječenja Paxlovidom kod pacijenata sa rekurentnim COVID-19 simptomima nakon završetka lečenja”, rekao je John Farley, direktor Kancelarije za infektivne bolesti Uprave za hranu i lekove (FDA).

MARIO ZNA i dr ALEKSANDAR LJUBIĆ- Da li mislite da su novi slučajevi HIV-a i HEPATITISA slučajnost?

Pfizer je prošlog meseca objavio da je nedavna probna studija otkrila da njegova antivirusna pilula Paxlovid nije efikasna u sprečavanju infekcije Covid-a 19 kod odraslih koji su bili izloženi virusu putem kućnog kontakta.

“U ovom ispitivanju, u poređenju s placebom, Pfizer je uočio smanjenje rizika od 32% i 37% kod odraslih koji su uzimali PAXLOVID pet, odnosno deset dana, kako bi sprečili infekciju. Ovi rezultati, međutim, nisu bili statistički značajni i, kao takvi, primarni cilj smanjenja rizika od potvrđene i simptomatske infekcije COVID-om 19 kod odraslih koji su bili izloženi virusu putem kućnog kontakta nije ispunjen”, saopšteno je.

Uprkos svim činjenicama i nedavnim nalazima u vezi sa kontroverznom pilulom Paxlovid, SZO poziva Pfizer da svoju pilulu protiv Covida učini dostupnijom siromašnijim zemljama.

AP je preneo:

Čelnik Svetske zdravstvene organizacije pozvao je Pfizer da svoj tretman protiv COVID-a 19 učini dostupnijim u siromašnijim zemljama.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je tokom brifinga za medije da je lečenje Pfizerovim lekom još uvek preskupo. Napomenuo je da većina zemalja u Latinskoj Americi nije imala pristup Pfizerovom leku Paxlovid , za koji se pokazalo da smanjuje rizik od hospitalizacije ili smrti od COVID-a 19 do 90%.

Pfizer je u novembru potpisao sporazum sa fondom patenata lekova koji podržava UN kako bi se omogućilo drugim proizvođačima lekova da prave generičke kopije njegove pilule za upotrebu u 95 zemalja. Neke velike zemlje koje su pretrpele razorne posledice epidemije COVID-19, poput Brazila, nisu uključene.

Tedros je rekao da dogovor ne ide dovoljno daleko i pozvao je Pfizer da ukine svoja geografska ograničenja o tome gde bi se mogla koristiti generička verzija Paxlovida, kao i da učini pilulu jeftinijom za zemlje u razvoju.

SAD su platile oko 500 dolara za svaki Pfizerov tretman, koji se sastoji od tri pilule koje se uzimaju dva puta dnevno tokom pet dana. Njegova cena u zemljama u razvoju još nije potvrđena.

Glavni naučnik SZO-a, dr. Soumya Swaminathan, rekao je da su većinu svetske zalihe Pfizerovog leka već rezervirale bogate zemlje, slično kao što su one gomilale ogromnu većinu prošlogodišnjih vakcina protiv koronavirusa.

NultaTačka