Sve vesti Svet

Uprkos visokoj stopi vakcinacije pa i petoj dozi vakcine i svim mogućim merama Izrael doživljava nagli porast broja COVID-19 slučajeva

Uprkos visokoj stopi vakcinacije pa i petoj dozi vakcine i svim mogućim merama Izrael doživljava nagli porast broja COVID-19 slučajeva

Usred „veoma naglog“ porasta slučajeva COVID-19, izraelsko ministarstvo zdravlja je u ponedeljak (13. juna) preporučilo povratak na nošenje maski u zatvorenim prostorima.

U Izraelu je potpuno vakcinisano 66.6% populacije odnosno dato je 18,2 miliona doza.

„Nošenje maski je način da se smanji infekcija u zajednici i da se zaštite visokorizične populacije i starije osobe, koji su posebno podložni ozbiljnim bolestima i smrti uzrokovanim virusom“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

„Poslednjih dana Izrael beleži veoma nagli porast broja potvrđenih korona slučajeva, a beleži i skok u broju teško obolelih. Želimo da zaštitimo dnevnu rutinu – ali i javno zdravlje“, nastavlja se u saopštenju.

Skoro 6.000 novih slučajeva COVID-19 potvrđeno je u nedelju (12. juna), dok je broj teško obolelih pacijenata dostigao 100, objavio je izraelski novinski sajt Walla.

Ministarstvo je saopštilo da je lična odgovornost svakog pojedinca da nosi masku u zatvorenim prostorima iako za sada ne postoji obaveza.

„Ovo je čin solidarnosti i brige prema drugima“, dodaje se u saopštenju.

Nulta Tačka/Covid19Up