Sve vesti Svet

Ursula fon der Lajen: Iz budžeta EU za Ukrajinu dodatnih 9 milijardi evra

Ursula fon der Lajen: Iz budžeta EU za Ukrajinu dodatnih 9 milijardi evra

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, najavila je da će iz budžeta EU biti izdvojeno dodatnih devet milijardi evra za hitnu makrofinasijsku pomoć Ukrajini u 2022. godini i pozvala međunarodne partnere i institucije da se pridruže platformi za obnovu Ukrajine nakon rata.

– EU ima i odgovornost i strateški interes da bude lider rekonstrukcije Ukrajine. Principi rekonstrukcije bi trebalo da budu kombinacija investicija i trenutnih reformi. Vremenom, ova kombinacija će pomoći Ukrajini da nastavi svoj put ka prijemu u EU – poručila je Lajen.

Fon der Lajen navodi da plan za rekonstrukciju zemlje mora da podrži potrebe koje će sama Ukrajina definisati, ali i da treba da bude zasnovan na reformama u ključnim oblastima kao što su borba protiv korupcije, vladavnina prava, jačanje administracije i pravosuđa, i da bude oslonjen na zelenu i digitalnu tranziciju i evropske vrednosti.

– Ove investicije će pomoći Ukrajini da izađe jača i otpornija iz razaranja koje je prouzrokovala Putinova vojska – poručila je Lajen.

Ursula fon der Lajen kaže da EU ne bi trebalo da bude jedina koja će doprinosti ovim investicijama.

Ona je na vanrednom obraćanju u sedištu EK u Briselu predložila formiranje ”platforme za rekonstrukciju” koju bi zajedno vodile Ukrajina i Evropska komisija, a u kojoj bi učestvovale i zemlje članice EU, međunarodni donatori, finansijske institucije i drugi partneri koji nisto misle.

MARIO ZNA i KARAĐORĐE SUBOTIĆ- Denacifikacija stiže u SRBIJU- Soroš i Gejts umešani u Ukrajinu

Nulta Tačka/Novosti