Sve vesti Tehnologija

Uskoro ukidanje lažnih profila?! Vlade širom sveta traže demaskiranje korisnika na DRUŠTVENIM MREŽAMA

Uskoro ukidanje lažnih profila?! Vlade širom sveta traže demaskiranje korisnika na DRUŠTVENIM MREŽAMA

Tviter je u četvrtak upozorio da vlade širom sveta traže od kompanije da ukloni sadržaj ili dostavi privatne detalje korisničkih naloga.

Kompanija društvenih medija otkrila je u novom izveštaju da je postavila rekordan broj pravnih zahteva — skoro 60.000 tokom šestomesečnog perioda prošle godine — od lokalnih, državnih ili nacionalnih vlada koje su želele da Tviter ukloni sadržaj sa naloga ili otkrije poverljive informacije kao što su direktne poruke ili lokacije korisnika.

„Vidimo kako vlade postaju agresivnije u tome kako pokušavaju da koriste pravnu taktiku da razotkriju ljude koji koriste našu uslugu, prikupljaju informacije o vlasnicima naloga i koriste pravne zahteve kao način da pokušaju da ućutkaju ljude“, rekao je direktor za bezbednost Tvitera.

SAD čine većinu zahteva za informacijama o nalogu, čineći 20% zahteva. Indija tesno prati. Tviter kaže da je u potpunosti ispunio oko 40% svih zahteva za informacije o korisničkim nalozima.

Ovo je TREĆI SVETSKI RAT- Stižu HIBRIDNI LJUDI

Japan, koji takođe često traži informacije o nalogu, najviše zahteva od Tvitera da ukloni sadržaj sa naloga. Japan je podneo više od 23.000 zahteva – polovina svih zahteva – za uklanjanje sadržaja. Rusija je pomno pratila svoje zahteve za uklanjanje.

Meta, koja je vlasnik Fejsbuka i Instagrama, takođe je prijavila povećanje broja vladinih zahteva za privatne korisničke podatke u istom vremenskom periodu .

Vlade koriste kompanije društvenih medija da ućutkaju kritičare i cenzurišu novinare, rekao je Rob Mahoni, izvršni direktor Komiteta za zaštitu novinara, u izjavi e-poštom za Asošijeted pres.

„Ovaj porast vladinih zahteva za uklanjanjem sadržaja i informacijama o novinarima deo je globalnog trenda povećanja cenzure i manipulacije informacijama“, rekao je Mahoni.

NultaTačka/WashintgonPost