Sve vesti Svet

UTICAJ KINE?! AUSTRIJA DOBILA PRVOG KOMUNISTIČKOG GRADONAČELNIKA

Pisao Elena Vuk

Komunistička partija Austrije, u novom svetlu.

Gradsko veće u drugom po veličini gradu u Austriji, Gracu, izabralo je novog gradonačelnika. Članica Komunističke partije Elke Kar postala je prvi komunistički lider velikog grada u ovoj zemlji.

Šezdesetogodišnja političarka, koja radi u opštinskoj vlasti više od 15 godina, a prethodno je bila zamenik gradonačelnik Graca, izabrana je u sredu za novog gradskog čelnika. Član Komunističke partije Austrije (KPO, Kommunistische Partei Osterreichs) skoro 30 godina, pobedila je na izborima sa 28 od 46 glasova. Kar je nasledila prethodnog dugogodišnjeg gradonačelnika Zigfrida Nagla iz liberalno-konzervativne Narodne partije desnog centra.

„Ko bi rekao da će ćerka bravara, komunista, postati gradonačelnica“, rekla je ona u svom prvom govoru posle glasanja.

Pošto je priznala da brojna pitanja treba rešiti u gradu, posebno tokom pandemije Covid-19, nova gradonačelnica je istakla stambenu politiku, obećavajući da će zaustaviti gradnju zasnovanu na profitu u Gracu.

Komunisti su takođe već formirali koaliciju sa Zelenima i Socijaldemokratskom partijom (SPO), a napravljen je još jedan presedan u upravljanju evropskim gradovima – dve žene na funkciji gradonačelnika i zamenika. Liderka Zelenih Judith Schventner izabrana je za zamenika gradonačelnika Graca, a nova vladajuća koalicija je rekla da će podržati ne samo društvene, već i ekološke promene, sa ciljem poboljšanja životnog standarda, posebno za grupe sa niskim prihodima. U njihovom programu je obezbeđivanje bicikla za svako dete u gradu od strane opštine.

Međutim, nisu svi u lokalnoj vlasti zadovoljni novom komunističkom vladavinom. Član desničarske Slobodarske partije Austrije (FPO), Aleksis Paskutini, opisao je izbor kao „neprijatan“, optuživši komuniste iz Graca za prazne fraze u svom programu i odbivši da učestvuju u onome što je opisao kao „levičarske gluposti“. Sama Kar je bila izložena snažnom pritisku da opravda svoju stranku, jer su je više puta pitali o njenom stavu o „zločinima komunističkih partija širom sveta od 1917. godine“, navode austrijski mediji.

Nulta Tačka/RT