Sve vesti Tehnologija

UVOĐENJE 5G MREŽE U AMERICI ODLOŽENO NAKON PROTESTA AVIOKOMPANIJA

UVOĐENJE 5G MREŽE U AMERICI ODLOŽENO NAKON PROTESTA AVIOKOMPANIJA
Pisao Elena Vuk

Uvođenje 5G mreže u SAD-u nakon protesta aviokompanija, odgođeno do daljnjeg. Glavni američki mobilni operateri složili su se da odgode planirano uvođenje 5G usluge u blizini nekoliko američkih aerodroma, navodeći zabrinutost aviokompanija da bi to ugrozilo sigurnost avio-saobraćaja.

AT&T i Verizon rekli su u utorak da će odgoditi postavljanje novih tornjeva u blizini “nekih” aerodroma, iako nisu precizirali kojih, i da će raditi sa saveznim regulatorima na rešavanju spora oko potencijalnih smetnji.

Bela kuća je pozdravila sporazum, rekavši da će se njime “izbeći potencijalno razorni poremećaji putovanja putnika, teretnih operacija i našeg ekonomskog oporavka”.

Ovaj potez usledeo je nakon što je trgovačka grupa Airlines for America poslala pismo američkoj vladi upozoravajući da bi zbog toga “hiljade” letova mogle biti prizemljeni ili odgođeni.

VELIKI RESET JE SAMO NEKOLIKO DANA OD PEČATIRANJA! OVAKO ŠVAB PLANIRA DA OTME ZEMLJIŠTE I OBUSTAVI PROIZVODNJU HRANE

“Da budem iskren, nacionalna trgovina će se zaustaviti”, rekli su izvršni direktori američkih, Delta, United i Southwest airlines u pismu, tvrdeći da bi smetnje 5G usluge bilo gore nego što se prvobitno predviđalo. “Osim ako naša glavna čvorišta ne budu odobrena za letenje, velika većina putnika i brodara će u suštini biti psprečena da se kreće. To znači da bi na dan poput jučerašnjeg više od 1.100 letova i 100.000 putnika bilo podvrgnuto otkazivanju, preusmeravanju ili kašnjenju.”

U pitanju su potencijalne smetnje 5G signala sa radarskim visinomerima, koji pomažu pilotima da slete pri slaboj vidljivosti. Frekvencija koju koristi bežična usluga opisana je kao “bliska” onoj na kojoj rade neki od visinomera. Avio-kompanije su zahtevale stalnu tampon zonu od dve milje oko američkih aerodroma kako bi se izbegle ove smetnje.

Federalna uprava za avijaciju (FAA) i Federalna komisija za komunikacije (FCC) nisu uspele rešiti ćorsokak u poslednjih nekoliko godina.

AT&T i Verizon rekli su da njihovi signali neće ometati instrumente u avionu i da se tehnologija bezbedno koristi u mnogim drugim zemljama. Prvobitno su planirali da uspostave svoju 5G uslugu početkom decembra, a već su dva puta odlagali zbog spora s aviokompanijama.

Najnovije kašnjenje došlo je u novogodišnjoj noći, nakon intervencije ministra transporta Pete Buttigieg-a i FAA administratora Stephen Dickson-a. Kao deo tog sporazuma, dva telekoma su se dogovorila da će smanjiti snagu svog signala u blizini 50 američkih aerodroma na šest meseci, dok su FAA i DOT obećali da više neće blokirati uvođenje 5G.

Međutim, aviokompanije su se žalile da planirani tampon utiče samo na poslednjih 20 sekundi leta, a kompanije zahtevaju veću zonu isključenja poput one uspostavljene u Francuskoj, koja se proteže na 96 sekundi.

Nulta Tačka/RT