Srbija Sve vesti

UŽAS! Nakon što je SZO odobrila proizvodnju RNK vakcine u Srbiji i Rusi počinju sa proizvodnjom NAZALNE vakcine u našoj zemlji

UŽAS! Nakon što je SZO odobrila proizvodnju RNK vakcine u Srbiji i Rusi počinju sa proizvodnjom NAZALNE vakcine u našoj zemlji

Nakon užasavajuće vesti da je SZO odobrila proizvodnju RNK vakcine u Srbiji, koja je time postala jedina zemlja u Evropi koja će se baviti proizvodnjom ovih vakcina saznajemo i da Rusi žele da proizvode svoju nazalnu vakcinu u našoj zemlji.

Rusku antikovid-vakcinu u vidu spreja za nos, koju je u eksperimentalnoj fazi primio i predsednik Rusije Vladimir Putin, mogao bi da proizvodi i naš Institut za virusologiju, vakcine i serume “Torlak”. Ova nazalna vakcina još je u fazi kliničkih ispitivanja, a očekuje se da će ona biti završena do kraja aprila ili u maju. Čim u Rusiji zvanično krene proizvodnja, Srbija bi mogla da se dogovori o transferu tehnologije.

“Torlak”, koji je već proizveo milion i po doza “sputnjika V”, kako je ranije potvrdila dr Vera Stoiljković, direktor, pregovara sa Institutom “Gamaleja” i o proizvodnji “sputnjika lajt”.

Udarno: SZO odobrila Srbiji proizvodnju RNK vakcina, jedinoj zemlji u Evropi

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, očekuje da bi u Srbiji mogla da se proizvodi i treća ruska vakcina, ova u spreju. Više detalja očekuje se nakon posete direktora moskovskog Instituta Aleksandra Ginzburga.

“Očekujemo da će to biti u martu ili aprilu. Razgovaraćemo i o proizvodnji nazalne vakcine koja će se davati kao sprej, a već su je primili mnogi političari, privrednici, glumci, pevači i pokazala je izvanredne rezultate”, rekao je ministar Popović.

Nazalnu vakcinu protiv virusa korona, takođe nazvanu “sputnjik V”, napravila je ruska farmaceutska kompanija “Generijum”, a rađena je na bazi klasičnog injekcionog “sputnjika V”, razvijenog u “Gameleji”.

Generalni direktor kompanije Danijel Taljanski, rekao je da se nazalna vakcina znatno lakše podnosi od obične, a da po efikasnosti nije nimalo lošija od tradicionalnog oblika. “Nazalna vakcina će se primati dvokratno, kao i tradicionalna, a za razliku od vakcine “sputnjik V” novu verziju nije potrebno zamrzavati, zbog čega njena isporuka neće zahtevati posebne uslove”, objasnio je Taljanski.

NAJNOVIJI INTERVJU IZ BUNKERA! MARIO ZNA I NIŠKI PROFA! SVE ZABRANJENE TEME!

Ministar Popović očekuje da će Srbija već iz prvog kontingenta moći da kupi jedan broj doza nove nazalne vakcine, a onda i da ugovori njenu proizvodnju:

“Siguran sam da će rezultati istraživanja, koja se još sprovode, biti dobri i da ćemo imati mogućnost da tu vakcinu proizvodimo i ovde. Svi kažu da u takvoj vakcini leži budućnost zaštite od raznih sojeva korone, kao i od drugih virusa. To će biti novi skok koji će osloboditi ljude da se vakcinišu jer će rezultati biti impresivni. Kako navode ruski stručnjaci, primljena zajedno s običnom, ova vakcina pruža 100 odsto zaštite od virusa korona.”

Podaci Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da najmanje devet laboratorija i kompanija širom sveta: u SAD, Kini, Kubi, Iranu, trenutno razvija vakcine protiv kovida koje se daju u vidu spreja za nos, umesto injekcije. Sve su još u ranim ili srednjim fazama testiranja i nema naznaka kada i da li će početi da se daju.

NultaTačka/Agencije