Sve vesti Svet

Vašington gura Rusiju u veštačko dugovanje- Moskva ima dovoljno novca ali devizna sredstva su zamrznuta

Vašington gura Rusiju u veštačko dugovanje- Moskva ima dovoljno novca ali devizna sredstva su zamrznuta
Pisao Elena Vuk

Moskva je spremna da otplati svoje dugove, ali polovina državnih deviznih rezervi je zamrznuta u inostranstvu

Vašington i njegovi saveznici žele da gurnu Rusiju u „veštačko neizvršenje obaveza” tako što će onemogućiti otplatu spoljnih dugova zemlje uprkos tome što imaju novca za to, izjavio je u ponedeljak ministar finansija Anton Siluanov.

Zamrzavanje deviznih računa Banke Rusije i ruske vlade može se smatrati željom jednog broja stranih zemalja da sprovedu veštački defol koji nema realne ekonomske osnove – rekao je ministar.

Poslednji talas zapadnih sankcija zbog krize u Ukrajini bio je na meti ruskog bankarskog i finansijskog sektora, pri čemu su strane centralne banke zamrznule skoro polovinu deviznih rezervi zemlje, u vrednosti od 300 milijardi dolara.

VELIKI POVRATAK NAJGLEDANIJE EMISIJE UŽIVO NA YOUTUBE-u! MARIO ZNA! 

Rusija treba da plati 117 miliona dolara po dve svoje obveznice denominirane u dolarima u sredu. Siluanov kaže da je zemlja u stanju da izmiri svoje dužničke obaveze i da će dug platiti u nacionalnoj valuti – rublji.

Tvrdnje da Rusija ne može da ispuni svoje obaveze suverenog duga su netačne – rekao je on.

Imamo potrebna sredstva da izmirimo svoje obaveze.

Prošle nedelje, međunarodna rejting agencija Fič smanjila je rejting ruskog državnog duga dalje na teritoriju smeća, rekavši da je neizvršenje obaveza „neminovno“. U međuvremenu, Međunarodni monetarni fond je upozorio da rusko neizvršenje duga više nije „neverovatan događaj“, naglašavajući da Moskva ima mnogo novca koji više ne može da koristi.

Nulta Tačka/RT