Sve vesti Svet

VATIKAN OBELODANIO DA POSEDUJE VIŠE OD 5.000 NEKRETNINA!

Vatikan je prošle nedelje otkrio da poseduje više od 5.000 nekretnina nakon što je prvi put objavio informacije o svom posedovanju nekretnina.

Informacije su objavljene u okviru „konsolidovanog finansijskog izveštaja za 2020. godinu za Svetu stolicu i prvog dosadašnjeg javnog budžeta za Upravu nasledstva Svete stolice“, navodi Rojters. To je iznosilo više od 50 stranica informacija o finansijskom položaju Vatikana.

Od više od 5.000 nekretnina, 4.051 je u Italiji, a oko 1.120 u inostranstvu. Samo 14% imovine Vatikana u Italiji iznajmljuje se po tržišnim cenama, dok se ostatak iznajmljuje uz popuste, uglavnom zaposlenima u crkvama. 40% zgrada bile su „institucionalne zgrade poput škola, samostana i bolnica“.

Vatikan zbog sigurnosti uvodi ograničenje broja posjetitelja

Otkrivanje dolazi nekoliko dana pre suđenja za 10 ljudi povezanih sa kupovinom jedne zgrade u londonskoj četvrti South Kensington. Ta zgrada je dovela do „ogromnih gubitaka“ nakon što ju je 2014. godine kupio kao investiciju Državni sekretarijat Vatikana.

Otac Juan Antonio Guerrero, šef vatikanskog Sekretarijata za ekonomiju, komentarisao je da bi suđenje predstavljalo “prekretnicu” u kredibilitetu za Vatikan i da se slična situacija ne bi mogla ponoviti zbog novih mera.

„Papa Franja je prošle godine ukinuo kontrolu državnog sekretarijata nad svojim sredstvima“, primetio je Routers.

Podsetimo, pre samo nekoliko dana pisali smo o luksuznom stanu od 30.000 funti nedeljno, u vlasništvu Vatikana, koji je dospeo u vesti o primanju žalbi na „paklenu“ buku.

Primetili smo da su žalbe na „glasne događaje“ sa nekim di-džejevima podnete lokalnom veću. Jedinica je površine 9.000 kvadratnih metara i sadrži veliku baštu i zatvoreni bazen.

Imovina je kupljena među ostalim luksuznim londonskim imanjima 2014. godine kupovinom koju je „nadgledao kardinal Đovani Anđelo Bečiju“. Bečiju je bio prvi kardinal u moderno doba koga je Vatikan ove godine optužio za finansijske prestupe.

Ostale investicije koje nadgleda Bečiju bile su “pod sve većim međunarodnim nadzorom kao rezultat optužbi podnesenih protiv njega”, izvestio je FT prošle nedelje. Londonski stan, kao i ostala imanja, drže se kroz Jersey kompanije preko vatikanske jedinice zadužene za „dobrotvorne priloge namenjene siromašnima i onima kojima je to potrebno“.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”