Sve vesti Svet

VAŽNA VEST! NA ISLANDU SU SKORO SVI VAKCINISANI A RASTE BROJ OBOLELIH! SVE ZEMLJE KOJE IMAJU NAJVIŠE STOPE VAKCINACIJE IMAJU PORAST POZITIVNIH

Uprkos visokom nivou vakcinacije, ostrvska država je od tada doživele brzi porast famoznog Delta soja, a veći deo infekcija čine vakcinisane osobe.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Uprkos tome što je velika većina odrasle populacije Islanda vakcinisana, glavni epidemiolog Thorolfur Gudnason rekao je da ne može da isključi da bi ponovno uvedena ograničenja zbog širenja COVID-a 19 mogla da postanu neophodna do čak 15 godina.

,,To se može dogoditi, niko ne zna šta budućnost nosi. To smo govorili oduvek, da u tome nema predviljivosti”, rekao je za list Morgunbladid.

Gudnason je naglasio da epidemija COVID-a 19 neće prestati u ovoj zemlji sve dok ne prestane u celom svetu (nije se raspitivao za Belorusiju, Bugarsku)

Priznao je i da je zaštita od infekcija vakcinom niska.

Islandske vlasti su 26. juna odlučile da ukinu sva ograničenja za svoje državljane, što je nateralo medije širom sveta da polete bez krila u želji da promovišu kako je Island uz pomoć vakcina došao do slobode i pobedio koronavirus. U isto vreme velika većina odrasle populacije je vakcinisana, za osobe starije od 50 godina, udeo je blizu čak 100% vakcinisanih.

Ipak u zemlji je od tada zabeležen brzi porast soja Delta, sa velikim udelom novih infekcija među potpuno vakcinisanima.

Novi talas infekcija primorao je islandske vlasti da ponovo uvedu ograničenja, poput zahteva za upotrebu maski u zatvorenom prostoru.

Do sada je na Islandu, državi sa 330.000 stanovnika zabeleženo 7.676 slučajeva virusa i 30 smtnih slujčajeva.

Pored Islanda u kojem je većina obolelih vakcinisano, isti slučaj je i na Gibraltaru gde je poptuno vakcinisano više od 99% punoletne populacije.

Takođe, u Izraelu raste broj obolelih koji su vakcinisani ali i u Singapuru.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

O uredniku

Mario Bojić