Sve vesti Tehnologija

„VEĆ JE GOTOVO“: SAD SU IZGUBILE BITKU ZA VEŠTAČKU INTELIGENCIJU OD KINE, PRIZNAJE BIVŠI ŠEF U PENTAGONU

Kina će dominirati svetom svojim napretkom u veštačkoj inteligenciji i drugim tehnologijama u nastajanju, a SAD su već propustile priliku da to spreče, rekao je senior programer koji je nedavno dao ostavku u Pentagonu.

„Nemamo konkurentne šanse u borbi protiv Kine za 15 do 20 godina. Trenutno je to već gotova stvar; po mom mišljenju, to je već gotovo”, rekao je Nicolas Chaillan za Financial Times u svom prvom intervjuu nakon što je prošlog meseca iznenada dao ostavku.

Chaillan, koji je bio prvi glavni oficir softvera za američko vazduhoplovstvo i nadgledao je napore Pentagona u jačanju sajber bezbednosti u poslednje tri godine, najavio je svoju ostavku u septembru u znak protesta protiv sporog tehnološkog napretka američke vojske.

„Bilo da je to potrebano za rat ili ne, to je anegdota“, ali Kina, koja je dala prioritet veštačkoj inteligenciji, mašinskom učenju i sajber sposobnostima, na putu je globalne dominacije i kontrole nad svime, od medijskih narativa do geopolitike, insistirao je on.

Vašington možda troši tri puta više od Pekinga na odbranu, ali se ovaj novac koristi u pogrešnim oblastima, rekao je tehnološki preduzetnik rođen u Francuskoj, koji je 2016. postao državljanin SAD-a. AI i druge tehnologije u nastajanju su presudnije za budućnost Amerike nego masivni i visokobudžetni hardverski projekti poput borbenih aviona pete generacije F-35, rekao je on.

Jedna stvar koja sputava SAD je tekuća debata o etici veštačke inteligencije, dok kineske kompanije posvećuju „velika ulaganja“ AI-u bez razmišljanja, kaže Chaillan.

Kineske kompanije takođe aktivno sarađuju sa svojom vladom na veštačkoj inteligenciji, ali američke kompanije, poput Google-a, nerado rade sa američkim vlastima, dodao je on.

Bivši šef u Pentagonu takođe je upozorio na sajber odbranu američkih vladinih agencija, rekavši da su u nekim oblastima „na nivou vrtića“.

U narednim nedeljama, Chaillan planira da svedoči pred Kongresom u vezi sa ovim pitanjem kako bi privukao veću pažnju na opasnost koju za SAD predstavlja kineski tehnološki napredak.

Chaillan-ova ostavka izazvala je veliki odjek nakon što je to najavio početkom septembra u pismu. Žalio se da su ga birokratija i nedostatak finansija sprečili da pravilno radi svoj posao, rekavši da mu je dosadilo “da čuje prave namere bez akcije”.

Pentagon je “postavljao važnu infrastrukturu da propadne” postavljanjem vojnih zvaničnika koji nemaju stručnost u ovoj oblasti zaduženih za sajber inicijative, rekao je 37-godišnjak. “Ne bismo stavili pilota u pilotsku kabinu bez opsežne letačke obuke; zašto bismo očekivali da neko bez IT iskustva bude blizu uspeha?”

On je i dalje kritikovao Ministarstvo odbrane nakon svog odlaska, tvrdeći tokom konferencije CyberSatGov ranije ove nedelje da američki provajderi satelitskih programa za nacionalnu bezbednost nisu u stanju da se razvijaju “brzinom relevantnosti” i zaglavili su se u ekosistemu Pentagona.

NASA je takođe kritikovana, a Chaillan je rekao da je “bila mala sramota što smo morali da čekamo da SpaceX donese tehnologiju koja će nam omogućiti da pošaljemo Amerikance na ISS i ne zavisimo od Rusa”. Rakete Souyz, koje pravi ruska svemirska agencija Roscosmos, isporučivale su NASA-ine astronaute u orbitu nakon gašenja programa šatlova od 2011. do 2020. godine, kada je SpaceX razvio sposobnosti za slanje ljudi u svemir.

Nulta Tačka/RT

O uredniku

Milena Stojakovic