Sve vesti Svet

Većina benzinskih pumpi u Mađarskoj ostaće bez goriva sledeće nedelje

Većina benzinskih pumpi u Mađarskoj ostaće bez goriva sledeće nedelje

Mađarski gasni i naftni gigant MOL moći će da isporuči tek četvrtinu potrebnog goriva od 19. septembra, javili su mađarski mediji.

Prema Daily News Hungary, Szeretlekmagiarorszag.hu je dobio pismo u kojem MOL obaveštava svoje partnere da mogu da isporuče samo 25% ugovorene količine goriva. Navedeni razlog manjka je „održavanje predvidljivosti narudžbi goriva i snabdevanja u Mađarskoj, objasnio je MOL. Saopštenje naftnog i gasnog giganta tiče se i isporuke benzina i dizela“.

Slično drugim evropskim zemljama, mađarska vlada je odlučila da zadrži gornje granice cena goriva i osnovnih životnih namirnica do kraja ove godine. Povodom moguće nestašice goriva, Gergeli Guljaš, šef kabineta premijera, rekao je na jučerašnjoj vladinoj sednici da bi „možda bilo problema na benzinskim pumpama“. Međutim, oni veruju u održivost svojih odluka. Guljaš je dodao da ljudi mogu da zahvale MOL-u što vlada može da održi šemu ograničenja cena goriva. Zbog toga će cene benzina i dizela ostati na 480 forinti po litru (1,19 evra/l) u Mađarskoj do 31. decembra. Naravno, kompromis je što uskoro neće biti benzina i dizela.

ILON MASK uskoro zvanično predstavlja humanoidnog robota koji će zameniti mnoge ljude

MOL je danas saopštio da njihova rafinerija u Sažalobati ponovo radi punim kapacitetom jer je uspešno završila planirane radove na održavanju. Druga faza održavanja počeće 9. oktobra, dodali su. Ali to će biti projekat manjeg obima koji će uticati samo na pogone za proizvodnju dizela. Nakon završetka postupka, možda će biti potrebno neko vreme da se poveća proizvodnja dizela. Međutim, prema pisanju mađarske štampe, „na sreću potražnja opada u jesen i zimu, ublažavajući nestašicu goriva“.

Sumnjamo da će ove godine potražnja uskoro pasti. U stvari, s nedostatkom koji se nazire, pripremite se za upravo suprotno.

MARIO ZNA i TATJANA NIKČEVIĆ- Ovo će pomoći MNOGIMA- Otkriven način kako da večno budete SLOBODNI

Nulta Tačka/ZeroHedge