Ново истраживање показује да ултра-прерађени производи у веганским и биљно оријентисаним дијетама могу значајно повећати ризик од срчаних болести. Док целе, минимално прерађене биљне намирнице штите срце, паковани „здрави“ производи попут лажног меса, спремних салата и индустријских јела могу удвостручити опасност од коронарних болести.
Истраживање, објављено у часопису The Lancet, праћено је на више од 63.800 одраслих у Француској током девет година. Утврђено је да особе које се придржавају целе, минимално прерађене биљне исхране имају 44% мање шансе да развију коронарну болест, док они који једу ултра-прерађене биљне производе имају 46% већи ризик од срчаних болести и 38% већи ризик од кардиоваскуларних обољења уопште.
Највише ризика носе паковани производи који се рекламирају као „здрави“ – индустријски хлеб, спремне пасте, супе и салате пуне емулгатора, стабилизатора и индустријских уља.
Истраживачи истичу да је квалитет хране важнији од тога да ли је исхрана биљна или животињска.
Они који конзумирају неке животињске производе, али избегавају ултра-прерађену храну, имају исти ризик као они на чистој, целој биљној исхрани.
Овај налаз посебно је важан за западне земље, где је тржиште преплављено прерађеним биљним производима, а број срчаних удара расте код младих одраслих, посебно у узрасту 25–29 година.
Истраживачи закључују:
„За превенцију кардиоваскуларних болести важно је размотрити баланс између биљних и животињских намирница, нутритивни квалитет и степен прераде хране.“
Дакле, ултра-прерађени производи, а не биљна храна сама по себи, представљају највећу опасност по здравље срца.
Нулта Тачка/Медији