Sve vesti Svet

VELIKA OPASNOST! AMERIČKI MILIJARDER UPOZORAVA: DRŽAVI PRETI GRAĐANSKI RAT

Postoji veoma velika opasnost da Sjedinjene Američke Države skliznu u građanski rat u narednih 10 godina zbog izuzetne podeljenosti u zemlji, rekao je američki milijarder Rej Dalio.

Dalio, osnivač jednog od najvećih investicionih fondova na svetu, čije je bogatstvo procenjeno na 20 milijardi dolara, napisao je u svojoj novoj knjizi da postoji čak 30 odsto šanse da se tako nešto dogodi, „jer se ignorišu pravila vladavine“.

Dalio je naveo da postoji šest faza ciklusa unutrašnjeg reda ili nereda, koji se završavaju građanskim ratom. On tvrdi da se SAD sada nalaze u petoj fazi: loše finansijsko stanje i intenzivni konflikt, prenosi RT.

„Na primer, kada se o spornim izborima donese odluka i kada gubitnici poštuju tu odluku, jasno je da se poštuje red. Kada se oko vlasti bori i grabi, to jasno ukazuje na značajan rizik od revolucionarne promene sa svim pratećim neredom“, napisao je Dalio.

On je podvukao da su ljudi, uključujući i visoke zvaničnike, otvoreno sumnjali u validnost nedavnih predsedničkih izbora i izrazili spremnost da se bore za svoja uverenja.

Dalio je takođe citirao nekoliko studija koje pokazuju rast podele između dve partije, pri čemu je ta podela emocionalno opterećena. Tako je, prema njegovim rečima, nedavno istraživanje pokazalo da 15 odsto republikanaca i 20 odsto demokrata misli da bi zemlji bilo bolje ako bi većina u protivničkoj političkoj partiji „samo umrla“.

On je takođe rekao da je Ustav „najdugotrajnije i merilo unutrašnjeg poretka kojem se najviše ljudi divi divi“, što „verovatnoću da će biti napušten čini manjom, ali traumatičnijim ako do toga dođe“.

Nulta Tačka/Sputnik