Sve vesti Svet

VELIKA STUDIJA! NAJČEŠĆE KORIŠĆENE MASKE PROTIV COVID-a FILTRIRAJU SAMO OKO 10% AEROSOLNIH KAPLJICA

Studija podržava široku upotrebu boljih maski za suzbijanje COVID-19 u zatvorenom prostoru.

COVID KN95 vs Surgical Masks

Slika: Univerzitet u Vaterlou

Nova studija naglašava potrebu za širokom upotrebom boljih maski za lice i važnost dobre ventilacije za ublažavanje širenja COVID-19 u zatvorenom prostoru.

Inženjerski istraživači sa Univerziteta u Vaterlou izveli su eksperimente koristeći lutku da simuliraju osobu koja sedi i diše u velikoj prostoriji. Studije su pokazale značajno nakupljanje kapljica aerosola tokom vremena, izdahnutih kapljica toliko sitnih da ostaju suspendovane i putuju vazduhom, uprkos upotrebi uobičajene maske od tkanine i plavih hirurških maski.

„Nema sumnje da je korisno nositi bilo koju masku za lice, kako radi zaštite u neposrednoj blizini, tako i na daljini u prostoriji“, rekao je Serhiy Yarusevich, profesor mašinstva i mehatronike i vođa studije. “Međutim, postoji vrlo ozbiljna razlika u efikasnosti različitih maski kada je u pitanju kontrola aerosola.”

Video snimak istraživača Waterloo Engineering-a pokazuje koliko aerosolno opterećenog izdisaja izlazi nefiltrirano kada ste (s leva na desno) bez maske, kada imate KN95 masku i hiruršku masku.

Prethodno istraživanje otkrilo je da su aerosoli koje raspršuju zaraženi ljudi izvor prenošenja virusa SARS-CoV-2 koji izaziva COVID-19, čak i izvan zone socijalne udaljenosti od dva metra koju široko preporučuju zvaničnici javnog zdravstva.

Studija je pokazala da najčešće korišćene maske, prvenstveno zbog problema sa načinom na koji maska stoji na licu odnosno njeni krajevi koji nisu u potpunosti priljubljeni uz lice, filtriraju oko 10 posto izdahnutih kapljica aerosola. Preostali aerosoli se preusmeravaju, uglavnom na vrh maske, i nefiltrirani izlaze u okolni vazduh.

Nasuprot tome, kvalitetnije, skuplje maske N95 i KN95 filtrirale su više od 50 posto izdahnutih aerosola koji se mogu akumulirati u zatvorenom prostoru i širiti virus COVID-19 kada ih udišu drugi ljudi.

Yarusevich, glavni istraživač u laboratoriji za istraživanje mehanike fluida, rekao je da mnogo veća efikasnost maski N95 i KN95 u odnosu na platnene i hirurške maske čini ubedljiv slučaj da ih treba nositi u zatvorenim prostorijama, poput škola i na radnom mestu, što je više moguće.

„Mnogo toga može izgledati kao zdravorazumsko razmišljanje“, rekao je on. „Postoji razlog, na primer, da lekari nose maske N95 – one rade posao mnogo bolje. Novina je u tome što smo dali solidne brojeve i rigoroznu analizu u prilog toj pretpostavci.”

Eksperimenti su takođe kvantifikovali uticaj ventilacionih sistema, koji mešaju i zamenjuju vazduh u prostorijama, na akumulaciju aerosola. Utvrđeno je da su čak i skromne ventilacije jednako efikasne kao i najbolje maske u smanjenju rizika od prenošenja.

U idealnom slučaju, rekao je Yarusevich, dokazi pokazuju da se visokokvalitetne maske i odgovarajuća ventilacija treba da koristiti u kombinaciji, za ublažavanje opasnosti koju predstavlja akumulacija aerosola u zatvorenom prostoru, što je više moguće.

Referenca: „Eksperimentalno istraživanje disperzije i akumulacije aerosola u zatvorenom prostoru u kontekstu COVID-19: Efekti maski i ventilacije“, autor: Yash Shah, John W. Kurelek, Sean D. Peterson i Serhiy Yarusevich, 21. jula 2021, Fizika fluida.

DOI: 10.1063/5.0057100

Yarusevich je sarađivao sa Sean Peterson-om, takođe profesorom mašinstva i mehatronike u Vaterlou, i studentima doktorskih studija Yash Shah-om i John Kurelek-om.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nulta Tačka/SciTechDaily