Sve vesti Svet

VELIKA VEST! SNOUDEN OBJAVIO! KRAJ POSTUPKA PROTIV ASANŽA NAKON ŠTO JE KLJUČNI SVEDOK OTKRIO MEDIJIMA DA JE LAGAO!

VELIKA VEST! SNOUDEN OBJAVIO! KRAJ POSTUPKA PROTIV ASANŽA NAKON ŠTO JE KLJUČNI SVEDOK OTKRIO MEDIJIMA DA JE LAGAO!
Pisao Elena Vuk

Ključne optužbe u slučaju protiv osnivača Vikiliksa( WikiLeaksa) Džulijana Asanža(Julian Assange), kojem preti do 175 godina zatvora ako bude izručen SAD-u, navodno se temelje na svedočenju osuđenog prevaranta koji je medijima priznao da laže.

NULTA TAČKA NA TELEGRAMU! PRONAĐITE NAS TAMO GDE NEMA CENZURE! BUDITE DEO SLOBODNE BUDUĆNOSTI

Sigurdur Ingi Thordarson, islandski državljanin i bivši volonter Vikiliksa( WikiLeaksa ) koji je postao doušnik FBI-a za 5.000 dolara, priznao je islandskom listu Stundin da je izmanipulisao važne činjenice koje stoje u optužnici.

U članku objavljenom u subotu, Stundin iznosi nekoliko delova svog svedočenja koje sada negira, tvrdeći da mu Asanž(Assange) nikada nije naložio da izvrši bilo kakvo hakiranje.

“DA LI SAM VAM NEDOSTAJAO?!” Tramp na velikom mintingu isprozivao propagandu lažnih vesti PA NAJAVIO DOLAZAK U BELU KUĆU 2024. godine! (VIDEO)

Novine ističu da, iako je sud u Londonu odbio izručiti Asanža( Assange) SAD-u iz humanitarnih razloga, i dalje je stao na stranu SAD-a kada su u pitanju tvrdnje na osnovu Thordarsonovog sada odbijenog svedočenja. Na primer, presuda kaže da je „g. Asanž(Assange) i „Teenager“ nisu uspeli u zajedničkom pokušaju dešifrovanja datoteke ukradene iz banke „NATO zemlja 1“, “za koju se veruje da se ” zemlja NATO 1 “odnosi na Island, dok se” Tinejdžer “poziva na samog Thordarsona.

Međutim, on sada navodno tvrdi da se predmetni spis ne može tačno smatrati “ukradenim”, jer se pretpostavljalo da su ga zviždači(whistleblowers) distribuirali da procuri kroz banku, a mnogi ljudi na mreži pokušavali su da dešifruju isti u isto vreme. To je zato što je navodno sadržao informacije o zaostalim kreditima koje su dale islandske Landsbanke, čiji je pad 2008. godine doveo do velike ekonomske krize u zemlji.

ONO ŠTO ĆETE SAZNATI VEČERAS NIGDE NISTE MOGLI DA ČUJETE! MARIO ZNA UŽIVO OD 20H!

Thordarson je novinama dostavio i dnevnike razgovora iz svog vremena volontiranja za Vikiliks( WikiLeaks ) 2010. i 2011. godine, pokazujući svoje česte zahteve za hakerskim napadima ili dobijanjem informacija od islandskih entiteta i web stranica. Ali, prema Stundinu, nijedan zapisnik ne pokazuje, da je te stvari iko iz Vikiliksa( WikiLeaks ) tražio od Thordarson da ih nabavi.

Prema izjavama u medijima, ono što pokazuje su stalni pokušaji volontera organizacije da izdigne svoj položaj, opisujući sebe kao šefa osoblja ili šefa komunikacija.

2012. Vikiliks( WikiLeaks) je podigao krivičnu prijavu protiv Thordarsona zbog pronevere i finansijske prevare. Kasnije je osuđen za oboje na Islandu.

ADVOKATI NE ODUSTAJU OD BORBE! SLEDE NOVI PROTESTI! Jelena Pavlović u bunkeru otkrila šta nas čeka ako im ovo prođe

Stundin se takođe poziva na Ogmundura Džonasona( Ogmundur Jonasson ), tada islandskog ministra unutrašnjih poslova, koji kaže da su se američke vlasti trudile da dođu do Asanža( Assange ).

„Pokušavali su ovde (na Islandu) koristiti stvari i koristiti ljude u našoj zemlji da vrte mrežu, mrežu koja bi uhvatila Džulijana Asamža ( Juliana Assangea ).“

Novine tvrde da je Thordarsonovo svedočenje ključno za tužilaštvo koje Asanža( Assange ) prikazuje kao zločinca, a ne kao novinara koji objavljuje materijal zaštićen Prvim amandmanom, poput Nju Jork Tajmsa( New York Times ) ili drugih medija koji su delili iste dokumente kao i Vikiliks( WikiLeaks ).

Reagujući na bombastičan članak Stundin-a, uzbunjivač(whistleblower ) NSA-e Edvard Snovden( Edward Snowden ) tvitovao je: “Ovo je kraj slučaja protiv Džulijana ( Julian Assange ).” Novinar istrage Glen Grinvald( Glenn Greenwald ) složio se rekavši: “Trebalo bi.”

Asanž( Assange) je proveo više od dve godine iza rešetaka u zatvoru Belmarš(Belmarsh) u Velikoj Britaniji. Američka vlada optužila je australijskog novinara prema Zakonu o špijunaži, optužujući ga za curenje poverljivih podataka 2010. U to vreme je Vikiliks( WikiLeaks ) objavio dokumente u kojima se detaljno opisuju zloupotrebe, uključujući moguće ratne zločine, koje je počinila američka vojska u Avganistanu i Iraku. Vašington trenutno traži njegovo izručenje, a Asanž (Assange) bi mogao biti zatvoren do 175 godina ako bude proglašen krivim.

Početkom juna, specijalni reporter UN-a za mučenje Nils Melcer (Nils Melzer) pozvao je vladu Velike Britanije da pusti novinara, osuđujući njegovo zatvaranje kao “jedan od najvećih pravosudnih skandala u istoriji”.

NULTA TAČKA NA TELEGRAMU! PRONAĐITE NAS TAMO GDE NEMA CENZURE! BUDITE DEO SLOBODNE BUDUĆNOSTI

Free Assange! Sloboda za Asanža!