Sve vesti Svet

VELIKA VEST! VRHOVNI SUD BLOKIRA BAJDENOVU OBAVEZNU VAKCINU

VELIKA VEST! VRHOVNI SUD BLOKIRA BAJDENOVU OBAVEZNU VAKCINU
Pisao Elena Vuk

Vrhovni sud je u četvrtak doneo mešovitu odluku o zahtevima za vakcinaciju protiv Covida-19 na radnom mestu Bajdenove administracije, vraćajući obavezne vakcine za zdravstvene radnike, ali privremeno blokirajući pravilo vakcinacije ili testiranja za velike privatne poslodavce dok parnica protiv oba napreduje.

Sud je odmeravao da li da privremeno zaustavi naredbu vakcinacije ili testiranja za privatne poslodavce i da li da ponovo uspostavi uslov vakcinacije za zdravstvene radnike, što su savezni žalbeni sudovi blokirali kombinovano u 24 države.

Poslovne grupe i države predvođene GOP-om koje su osporile politiku tvrdile su da savezna vlada nema ovlašćenja da ih sprovodi bez odobrenja Kongresa i da bi pravila izazvala pustoš izazivajući široki nedostatak osoblja.

Sud je presudio 6:3 da blokira obavezu vakcine ili testiranja, zaključivši da veruje da je sekretaru za rad Marti Volš „nedostajao ovlašćenja da nametne naredbu“ i trebalo je da bude prepušteno Kongresu da odluči.

Obavezna vakcinacija ili testiranje predstavlja „značajano zadiranje“ u živote i zdravlje zaposlenih, presudio je sud, a dopuštanje saveznoj vladi „da reguliše opasnosti svakodnevnog života“ značajno bi proširilo njenu nadležnost.

Presuda je 5:4 da savezna vlada ima ovlašćenja da nametne politiku zdravstvene zaštite, međutim, ističući da su zahtevi za vakcinom „uobičajeni“ za zdravstvene radnike i da se mnogi zapravo zalažu za tu politiku.

ZA ELITU NIKADA NIJE BILO KORONE! VRH VELIKE BRITANIJE UHVAĆEN DA JE PRAVIO JOŠ JEDNU ŽURKU

Naredba privatnog poslodavca je već stupio na snagu 4. januara i počeo da se primenjuje 10. januara, dok pravilo o zdravstvenoj zaštiti treba da počne da se primenjuje tek kasnije ovog meseca.

„Iako je Kongres neosporno dao OSHA ovlašćenje da reguliše opasnosti na radu, nije toj agenciji dao moć da reguliše javno zdravlje šire“, napisao je sud u nepotpisanom mišljenju o naredbama privatnog poslodavca. „Zahtevanje vakcinacije 84 miliona Amerikanaca, odabranih samo zato što rade za poslodavce sa više od 100 zaposlenih, svakako spada u drugu kategoriju.

Sudije Stephen Breyer, Elena Kagan i Sonia Sotomayor nisu se složile u slučaju privatnog poslodavca i ne bi ga blokirale, pišući u svom neslaganju da je sud „delovao van svoje nadležnosti i bez pravnog osnova“ i da njegova odluka „smanjuje sposobnost savezne vlade da se suprotstavi neuporedivoj pretnji koju Covid-19 predstavlja radnicima naše nacije.” Sudije Clarence Thomas, Samuel Alito, Neil Gorsuch i Ami Coney Barrett blokirali bi naredbu zdravstvenog radnika, tvrdeći da Bajdenova administracija „nije dobro pokazala“ da Ministarstvo zdravlja i socijalnih usluga ima moć da „(ovlasti) nacionalnu obavezne vakcine” i to pitanje treba prepustiti državama.

Obe navedene naredbe sada će se vratiti nižim sudovima da odluče da li će biti trajno potvrđeni ili odbačeni. Pošto je sada na snazi naredba zdravstvene zaštite, zdravstveni radnici će morati da dobiju prvu dozu vakcine protiv Covida-19 do 27. januara i da budu u potpunosti u skladu sa politikom do 28. februara.

Naredbe o vakcinama su dva od četiri koje je Bajdenova administracija nametnula, zajedno sa zahtevima za vakcinaciju za savezne izvođače i zaposlene, i pokazali su se kontroverznim čak i kada većina Amerikanaca kaže da ih podržava. Politiku privatnih poslodavaca, koja se primenjuje na radna mesta sa više od 100 zaposlenih, prvobitno je blokirao 5. okružni apelacioni sud u novembru, pre nego što ju je 6. okružni sud ponovo uspostavio u decembru, a 5. i 8. okružni apelacioni sudovi blokirali su politiku zdravstvene zaštite u decembra, iako je 5. okrug ublažio presudu nižeg suda koja je pauzirala politiku širom zemlje. Iako je njegova pravna sudbina još uvek u vazduhu u toku razmatranja od strane Vrhovnog suda, mnogi veliki poslodavci su se pripremili da se pridržavaju toga, sa kompanijama kao što su Starbucks i Maci's ove nedelje najavljuju nove mere vakcinacije uoči saslušanja u Vrhovnom sudu. Presuda Vrhovnog suda o politici zdravstvenih radnika, koja se odnosi na zaposlene u ustanovama koje učestvuju u Medicare-u i Medicaid-u, usledila je nakon što je sud ranije izdao presude kojima je potvrđeno nekoliko naredbi zdravstvenih radnika na državnom nivou za vakcinaciju, uključujući u Mejnu i Njujorku.

Sam Vrhovni sud zahteva od svih advokata da imaju negativan test rezultat na Covid-19 pre nego što se pojave pred njim, a svih devet sudija je u potpunosti vakcinisano i bustovano. Dvoje advokata koji su se zalagali protiv obaveze, generalni advokat Ohaja Benjamin Flouer i generalni advokat Luizijane Liz Murrill, učestvovali su na usmenim raspravama u petak, onlajn, jer su bili pozitivni na Covid-19.

OVO SE NE PROPUŠTA! NOVI INTERVJU IZ SVIMA POZNATOG BUNKERA!

Nulta Tačka/Forbes