Sve vesti Svet

VELIKI ASTERIOD koji je označen kao potencijalno opasan sutra proleće pored ZEMLJE

VELIKI ASTERIOD koji je označen kao potencijalno opasan sutra proleće pored ZEMLJE

U Nedelju, 15. maja, pored Zemlje će protutnjati asteroid 388945 (2008 TZ3), veći od njujorškog „Empajer stejd bildinga“, koji je potencijalno opasan zbog svoje putanje.

Oko 490 metara širok asteroid označen je kao potencijalno opasan zbog toga što putanja njegovog kretanja prolazi prilično blizu naše planete.

Kada bi udario u Zemlju, prouzrokovao bi ogromnu štetu. Poređenja radi, meteor koji je bio odgovoran za eksploziju u Tunguskoj oblasti na istoku Sibira 1908. godine, verovatno je bio širok tek između 100 i 200 metara.

Asteroidi prečnika oko sto metara mogu da izazovu eksploziju i do deset puta jaču od erupcije vulkana u Tongi 14. januara ove godine.

Srećom, 388945 (2008 TZ3) ne bi trebalo previše da se približi, već da ostane na udaljenosti od oko četiri miliona kilometara. Čini se puno, ali Zemlja i Mesec su udaljeni samo 380 hiljada kilometara.

Pravoslavno PROROČANSTVO- Tehnokratske ideje su osuđene na PROPAST

Ovaj asteroid je prošao pored Zemlje tačno pre dve godine na rastojanju od 2,75 miliona kilometara. Idući put će biti tako blizu tek u maju 2163. godine.

Ovo nebesko telo redovno prolazi blizu Zemlje na putanji kojom kruži oko Sunca i napravi puni krug svaka 732 dana. Suncu se pritom najviše približi na oko 150 miliona kilometara i udalji do 331 milion kilometara.

Svi asteroidi određene veličine koji se približe Zemlji na oko 7,5 miliona kilometara smatraju se potencijalno opasnim zavisno od njihove putanje, piše „Tportal“.

NultaTačka/Sputnik