Sve vesti Svet

Veliki protesti TAKSISTA U RIMU zbog UBER-a! Demonstranti se sukobili sa policijom (VIDEO)

Veliki protesti TAKSISTA U RIMU zbog UBER-a! Demonstranti se sukobili sa policijom (VIDEO)

Sindikati se protive vladinom planu da liberalizuje sektor javnog prevoza dozvoljavanjem Uberu da uđe na tržište.


Stotine taksista izašlo je na ulice u Rimu u znak protesta protiv vladinog plana da liberalizuje sektor javnog prevoza integracijom ovog operatera za deljenje vožnje.

Ujutro je, drugi dan zaredom, viđeno nekoliko predstavnika sindikata okovanih ispred palate Čigi – zvanične rezidencije premijera. U utorak su ih lokalni mediji citirali kako su rekli: „Danas smo se okovali da bismo sutra bili slobodni.

Video snimci koji se objavljuju na društvenim mrežama prikazuju petarde i eksplozije dimnih bombi na centralnom trgu prestonice, Piazza Venezia.

Prijavljeni su i povremeni sukobi sa policajcima, koji su raspoređeni u velikim količinama kako bi demonstrante zadržali van zgrade vlade.

Dok su neki od slogana i plakata koji su viđeni na demonstracijama usmereni na poslanike i premijera Marija Dragija, većina njih cilja na giganta prevoznog online servisa Uber.

Uber postoji u Italiji, ali radi samo na ograničenoj osnovi i samo u većim gradovima. Međutim, planira da proširi svoje poslovanje nakon što je postigao dogovor o integraciji svoje aplikacije sa najvećim taksi dispečerom u Italiji, IT Taxi.

Član 10. Predloga zakona o konkurenciji, koji je još u fazi razmatranja, ima za cilj da unapredi konkurenciju, obezbedi razvoj tehnoloških platformi i, što je najvažnije, opštu deregularizaciju tržišta. Prošle nedelje, Tereza ​​Belanova, zamenica ministra održive infrastrukture i mobilnosti, objasnila je da vlada ne želi da stvara probleme taksistima, već samo želi da zadovolji „potrebe za prihodima“ svih radnika, istovremeno osiguravajući „efikasnu mobilnost“ za njenih građana.

U međuvremenu, već nedeljama traju protesti taksista koji traže potpuno ukidanje člana 10. Ovonedeljni protest, međutim, za razliku od ostalih, počeo je spontano u utorak, podstaknut nedavnom publikacijom Uber fajlova – procurelih dokumenata iz tehnološke kompanije koji razotkrivaju neke od njenih kontroverznih taktika. Između ostalog, dokumenti su otkrili da su rukovodioci Ubera sebe videli kao „pirate“ koji preuzimaju industriju transporta, uz pomoć prijateljasa visokih pozicija.

Sindikati su tvrdili da su Uber fajlovi „zapalili italijanske trgove” i da je njihova vlada „gluva i slepa” ako želi da nastavi sa svojim planovima za liberalizaciju tržišta.

NultaTačka