Sve vesti Svet

Veliki sajber napad Ukrajinskih hakera na Rosnjeft: Benzinske pumpe u Istočnoj Nemačkoj ugrožene

Veliki sajber napad Ukrajinskih hakera na Rosnjeft: Benzinske pumpe u Istočnoj Nemačkoj ugrožene

Ukrajinci su izvršili sajber napad na filijale Rosnjefta u Nemačkoj, uništeno je 20 GB informacija koje su važne, kaže Marija Zaharova.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije navela je na Telegramu da su “proukrajinski sajber-ratnici” prodrli u unutrašnju mrešu naftne rafinerije.

“Kao rezultat toga, stvoreni su ozbiljni rizici za poslovanje kompanije. Ugroženo je funkcionisanje lokalnih rafinerija nafte, uključujući i onu u nemačkom Švedu. A on, inače, obezbeđuje gorivo za vecćinu benzinskih pumpi u Istočnoj Nemačkoj. I to na pozadini poznatog rasta cena benzina i dizel goriva u Evropi. Iz nekog razloga, nemačke vlasti su na neko vreme zaboravile na plemenitu misiju koju su izvršili napadači i povezale svoje strukture za sprovođenje zakona u aktivnu potragu za njima”, navela je Zaharova.

Ona je optužila Zapad da se vode pravilom “cilj opravdava sredstvo”, bilo da je reč o “nacistima u Ukrajini” ili radikalnim islamistima na Bliskom istoku.

“Njegovi pokrovitelji jedva da shvataju sa čime će morati da se nose u bliskoj budućnosti. Nekako sumnjam da će se 300.000 sajberterorista koordinisanih u okviru „IT-armije“ (naime, takve cifre se objavljuju u ukrajinskoj prestonici) rasformirati i prekinuti svoje nezakonite aktivnosti, da ne spominjem pravnu stranu pitanja, ali već u odnosu na zapadne zemlje”, podsetila je ona.

Podsetimo, Kijev je pre nekoliko dana javaio da će napraviti “IT vojsku”

Tako je pre neki dan zamenik ministra digitalne transformacije Ukrajine Oleksandar Bornjakov dao glasnu izjavu: u Ukrajini se stvara međunarodna “IT armija”.

“Glavna razlika sa vojnicima sreće iz materijalnog sveta je u tome što „virtuelni frontovci“ ne moraju da idu u daleke zemlje i da se izlažu riziku direktnog suočavanja sa manifestacijama demilitarizacije Ukrajine. A ti sediš u udobnoj fotelji i radiš nešto za šta bi juče sigurno odgovarali”, navodi Zaharova.

Ona je rekla da Kijev otvoreno blagosilja svoje buduće štićenike za internet terorizam.

NultaTačka