Sve vesti Svet

VELIKO OTKRIĆE! NAUČNICI IZ VUHANA I AMERIČKI ISTRAŽIVAČI PLANIRALI SU DA STVORE NOVI KORONAVIRUS 2018. GODINE! PROCURELI I DOKUMENTI KOJI DOKAZUJU UMEŠANOST DARPA-e!

Američki i kineski naučnici planirali su da stvore novi koronavirus pre izbijanja pandemije, pokazuju procureli dokumenti.

Prošlog meseca, prijava za grant podnešena američkoj Agenciji za napredne odbrambene istraživačke projekte (Darpa) otkrila je da je međunarodni tim naučnika planirao da pomeša genetske podatke sličnih sojeva kako bi stvorio novi virus.

Zahtev za grant je podnet 2018. godine i procureo je u Drastic – grupu za analizu porekla pandemije.

„Sastavićemo podatke o sekvenci/RNAsek sa panela blisko povezanih sojeva i uporedićemo genome pune dužine, skenirajući jedinstvene SNP-ove koji predstavljaju greške u sekvenciranju”.

“Genomi kandidata će se komercijalno sintetizovati korištenjem utvrđenih tehnika i genoma dužine RNK i elektroporacijom za oporavak rekombinantnih virusa”, navodi se u prijavi.

US and Chinese scientists were planning to create a new coronavirus before the pandemic erupted, leaked proposals show. Pictured: The Wuhan Institute of Virology, whose scientists were involved in a grant proposal for the research

Američki i kineski naučnici planirali su da stvore novi koronavirus pre izbijanja pandemije, pokazuju procureli dokumenti. Na slici: Institut za virusologiju Vuhan, čiji su naučnici bili uključeni u aplikaciju za dobijanje bespovratnih sredstava za istraživanje

To bi rezultiralo virusom koji u prirodi nije imao jasnog pretka, rekao je za The Telegraph stručnjak Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Stručnjak, koji je zatražio od lista da ne objavljuje njegovo ime, rekao je da bi, da je takva metoda sprovedena, moglo da se objasni zašto u prirodi nikada nije pronađeno blisko podudaranje za Sars-CoV-2.

Najbliži prirodni virus je soj Banal-52, prijavljen u Laosu prošlog meseca. On deli 96,8 odsto genoma Covid-19.

Do sada nije pronađen nijedan direktni predak, za koji bi se očekivalo da ima udeo od 99,98 odsto.

Ekspert SZO rekao je za The Telegraph da će proces opisan u prijavi stvoriti “novu sekvencu virusa, a ne 100 odsto podudaranje ni sa čim”.

“Zatim bi sintetizovali virusni genom iz kompjuterske sekvence, stvarajući tako virusni genom koji nije postojao u prirodi, ali izgleda prirodno jer predstavlja prosek prirodnih virusa”.

“Zatim su stavili tu RNK u ćeliju i iz nje oporavili virus”.

“Ovo stvara virus koji nikada nije postojao u prirodi, sa novom “kičmom” koja nije postojala u prirodi, ali je vrlo, vrlo slična jer je to prosek prirodnih virusa”, rekao je stručnjak.

Predlog je odbijen, a baza virusnih sojeva na Institutu za virusologiju u Vuhanu isključena je nekih 18 meseci kasnije, što je onemogućilo proveru na čemu su tamo radili naučnici.

Naučnici instituta stalno su negirali stvaranje koronavirusa u svojoj laboratoriji.

Predlog aplikacije za grant je podneo britanski zoolog Peter Daszak u ime grupe, u kojoj su bili Daszakova EcoHealth Alliance, Institut za virusologiju Vuhan, Univerzitet u Severnoj Karolini i Duke NUS u Singapuru, preneo je The Telegraph.

The grant application proposal was submitted by British zoologist Peter Daszak on behalf of a group, which included Daszak EcoHealth Alliance

Aplikaciju za grant je podneo britanski zoolog Peter Daszak u ime grupe u kojoj je bila i Daszak-ova EcoHealth Alliance

Stručnjaci su za list rekli da je stvaranje “idealnog” prosečnog virusa moglo biti deo posla za stvaranje vakcine koja deluje na koronaviruse.

Prošlog meseca pokazalo se da su SAD finansirale istraživanje slično onome koje je navedeno u predlogu za bespovratna sredstva za 2018.

Dokumenta do kojih je došao Intercept u okviru zahteva FOI-a za pronalaženje mogućeg porekla COVID-a i da li su SAD imale ikakvu ulogu u tome, pokazali su da je 2014. godine Nacionalni institut za zdravlje (NIH) odobrio petogodišnji grant u iznosu od 666.000 dolara godišnje, pet godina, (3,3 miliona dolara) za EcoHealth Alliance, američku istraživačku organizaciju, u borbi protiv koronavirusa slepih miševa.

Savez EcoHealth, u svom predlogu NIH-u, priznao je da su uključeni rizici “najveći rizik od izloženosti SARS-u ili drugim CoV-ovima” među osobljem, koje bi ga zatim moglo izneti iz laboratorije.

NIH im je novac ipak dao – nešto što je dr Entoni Fauči ranije bio primoran da prizna kada je svedočio pred Kongresom u maju ove godine. Savez EcoHealth je zatim dao 599.000 dolara Vuhanskom institutu za virusologiju.

U to vreme i više puta od tada, Fauči je negirao da je istraživanje predstavljalo ono što je poznato kao istraživanje „dobijanja funkcije“.

Istraživanje povećanja funkcije je naučni izraz koji se daje istraživanju koje namerno menja organizam kako bi mu dao nove funkcije da bi testirali teoriju.

Kada se primenjuje na proučavanje humanih virusa, to može značiti da se učini virus prenosivijim ili čak smrtonosnim kako bi se testiralo šta može, a šta ne može da preživi.

„Dokumenti jasno pokazuju da su tvrdnje direktora NIH-a, Francis Collins-a, i direktora NIAID-a, Entonija Faučija, da NIH nije podržao istraživanje povećanja funkcije ili potencijalno povećanje pandemijskih patogena na WIV-u, neistinite“, Richard Ebright, molekularni biolog sa Univerziteta Rutgers, je tvitovao.

Ebright je proučavao papire i tvrdio da su naučnici izveli „konstrukciju – u Vuhanu – novih himernih koronavirusa povezanih sa SARS-om koji su kombinovali spajk gen iz jednog koronavirusa sa genetskim podacima iz drugog koronavirusa i potvrdili da virusi kao rezultat toga mogu inficirati ljudske ćelije“.

Nulta Tačka/DailyMail