Sve vesti Tehnologija

Veštačka Inteligencija kao SUDIJA u Malezijskom sudu! Advokati se žale a trend upošljavanja “robota” sudija u svetu raste

Veštačka Inteligencija kao SUDIJA u Malezijskom sudu! Advokati se žale a trend upošljavanja "robota" sudija u svetu raste

Malezijski advokati kažu da je upotreba sistema Veštačke Inteligencije u pravosudnom sistemu zemlje “neustavna” i tvrde da niko zaista ne razume kako on funkcioniše. To je nakon što su sudovi u dve malezijske pokrajine pokrenuli program testiranja korišćenje “VI” za pomoć sudijama u izricanju kazni osuđenim dilerima droge i silovateljima.

-VI- softver, kojeg je razvila državna vladina firma Sarawak Information Systems, prvi put je predstavljen 2020. na dva suda u Sabahu i Sarawaku na ostrvu Borneo kao deo pilot šeme za ispitivanje efikasnosti veštačke inteligencije u preporukama za donošenje kazni. Test je trebao biti završen u aprilu 2022.

Sud u Sabahu bio je prvi u zemlji koji je upotrebio -VI- da pomogne u izricanju sudske kazne kada je 2020. godine osudio dvojicu muškaraca za posedovanje droge. Međutim, Hadid Ismail – advokat sa 20 godina iskustva koji je zastupao optužene – osporava rad robota, tvrdeći da se sistem koristio pre nego što su sudije, advokati i javnost uopšte dobili priliku da ga u potpunosti razumeju kao i način na koji funkcioniše.

“Naš Zakonik o krivičnom postupku ne predviđa upotrebu veštačke inteligencije u sudovima… Mislim da je to neustavno”, rekao je Ismail za Rojters. “Prilikom izricanja kazne, sudije ne gledaju samo na činjenice slučaja – oni uzimaju u obzir i olakšavajuće faktore i koriste svoje diskreciono pravo. Ali Veštačka inteligencija ne može da koristi diskreciono pravo , rekao je on, dodajući da je kazna koju je -VI- izrekla jednom od njegovih klijenata zbog posedovanja manje količine droge prestroga – 12 meseci zatvora zbog posedovanja 0,01 grama metamfetamina.

Advokatska komora Malezije, koja zastupa advokate, takođe je izrazila svoju frustraciju pilot programom sa veštačkom inteligencijom. Nakon što su sudovi u Kuala Lumpuru, glavnom gradu Malezije, sredinom 2021. godine počeli da testiraju sistem kako bi predložili kazne za 20 vrsta krivičnih dela, veće je reklo da mu “uopšte nisu date smernice te da nismu imali priliku da dobiju povratne informacije od praktičara krivičnog prava .”

Šta skrivaju? Uprava carine označila podatke o uvozu vakcina kao STROGO POVERLJIVO

Portparol predsednika Federalnog suda izjavio je da je upotreba veštačke inteligencije u sudovima “još u eksperimentalnoj fazi”, ali je odbio da dalje komentariše rad sistema.

U međuvremenu, upotreba veštačke inteligencije u sistemu krivičnog pravosuđa ubrzano raste u celom svetu, od popularne DoNotPay – mobilne aplikacije za chatbot advokata – do -VI- sudija koji sude u sporovima male vrednosti u Estoniji, robotskih medijatora u Kanadi, pa čak i -VI- sudija u Kineskim sudovima.

Zagovornici ovih sistema veštačke inteligencije insistiraju na tome da oni čine izricanje kazni doslednijim i mogu brzo i jeftino da reše zaostale predmete, štedeći vreme i novac za strane uključene u pravni postupak.

Simon Česterman, profesor prava na Nacionalnom univerzitetu u Singapuru i viši direktor u -VI- Singapuru – vladinom programu – insistira na tome da tehnologija ima potencijal da poboljša efikasnost u sistemu krivičnog pravosuđa, ali je priznao da je legitimnost takvih sistema zavisi ne samo od tačnosti donetih odluka, već i od načina na koji su donete.

NultaTačka/RT