Sve vesti Svet

VI SE PITATE ZAŠTO MEJNSTRIM MEDIJI RADE TO ŠTO RADE?! SAZNAJEMO! PREDSEDNIK ROJTERSA JE I GLAVNI INVESTIROR I ČLAN ODBORA FAJZERA

Pisao Elena Vuk

Predsednik i bivši glavni izvršni direktor (CEO) novinske agencije Reuters, James C. Smith, je glavni investitor i član odbora farmaceutskog giganta Pfizer. Izabran je u odbor 2014. godine, pridružio se Pfizer-ovom odboru za korporativno upravljanje i nauku i tehnologiju. Vest izaziva ozbiljnu zabrinutost zbog sukoba interesa jer korporativni mediji poput Reuters-a nastavljaju promovisati Pfizer proizvode, braniti farmaceutske kompanije od kritika i ućutkivati skeptike.

Smith je trenutno predsedavajući Thomson Reuters fondacije, dobrotvorne organizacije sa sedištem u Londonu, poznate po pružanju vesti i informacija milijardama čitatelja. Bio je i predsednik, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Reutersa od 2012. do penzionisanja 2020. godine.

U organizaciji je radio od 1987. godine, kada su bili poznati kao Thomson Newspaper grupe. Takođe je bio izvršni direktor profesionalnog odeljenja, nadgledajući pravne, porezne i računovodstvene poslove, kao i poslove intelektualne svojine i nauke. Kasnije je nastavio da vodi operacije u Severnoj Americi za novinsku organizaciju.

James C. Smith

U službenoj izjavi u to vreme, Ian Read, predsednik i izvršni direktor Pfizer-a, rekao je: „Drago nam je što se Jim Smith pridružio Pfizer-ovom odboru direktora. On donosi lidersko i operativno i međunarodno poslovno iskustvo u Pfizer-ov odbor, i biće odlična prednost za kompaniju. Dodavanje Jim-a našem odboru pomaže da se osigura da će Pfizer i dalje imati koristi od širine i raznovrsnosti iskustva.”

Samo u prošloj godini, Reuters je objavio više od 22.000 članaka u kojima se spominje Pfizer. Kompanija je objavila samo 8.191 članak koji se odnosi na Modernu, a 18.000 na Johnson & Johnson. Mnogi od članaka o Johnson & Johnsonu bili su negativni, za razliku od njihovog Pfizer-ovog izveštavanja.

Smith je takođe povezan sa Svetskim ekonomskim forumom (WEF), gde je član odbora Inicijative za partnerstvo protiv korupcije. Takođe je član WEF-ovih međunarodnih poslovnih savetodavnih odbora britanskog američkog biznisa i Atlantskog veća.

Prema Wall Street Journal-u, Smith je takođe na poziciji predsednika i izvršnog direktora Refinitiv Transaction Services, Ltd, koji je imao 6,25 milijardi dolara prihoda sa više od 40.000 kupaca i 400.000 krajnjih korisnika u 190 zemalja. Refinitiv je bio član Thomson Reuters grupe do 2018.

Nulta Tačka/TheNationalPulse