Sve vesti Svet

Vikipedija je optužena da prepravlja definiciju „recesije“

Vikipedija je optužena da prepravlja definiciju „recesije“

Urednici Vikipedije su optuženi da su pokušali da promene stranicu na kojoj se definiše termin „recesija“ 41 put za otprilike nedelju dana. Definicija termina je vruća tema otkako je Bela kuća objavila post koji sugeriše da SAD nisu u recesiji uprkos negativnom rastu privrede u poslednja dva fiskalna kvartala, što odgovara definiciji koja se najviše koristila u prošlosti.

Vikipedija je sada zaključala post tako da niko ne može da ga ispravi.

Prema snimku ekrana, Vikipedijinu stranicu o „recesiji“ je nekoliko urednika uređivalo oko 41 put. Daily Wire je izvestio da je jedan urednik rekao: „ne postoji globalni konsenzus“ o definiciji pojma. Nakon više revizija, administrator je blokirao izmene zbog ponovljenih „sadržaja bez izvora ili zbog lošeg izvora“.

1974. godine, ekonomista Julijus Šiskin je definisao recesiju kao negativan rast BDP-a u dva uzastopna fiskalna kvartala. U izveštaju Biroa za ekonomske analize (BEA) utvrđeno je da je američki BDP opao za 0,9 odsto drugi uzastopni kvartal ove godine.

Bela kuća je u svom postu demantovala da je zemlja u recesiji koristeći definiciju recesije Nacionalnog biroa za ekonomska istraživanja, što je „značajan pad ekonomske aktivnosti koji se širi po celoj privredi i traje više od nekoliko meseci“ i uzima u obzir nekoliko faktora kao što su izdaci za potrošnju, statistika zaposlenosti, industrijska proizvodnja i prihod prilagođen inflaciji.

Prema blog postu Bele kuće, NBER kaže da postoji „snažan rast u američkoj ekonomiji“.

Nulta Tačka/ReclaimTheNet