Sve vesti Svet

VIŠE OD POLOVINE NEMACA NE VERUJE ZVANIČNIM PODACIMA O KOVIDU

VIŠE OD POLOVINE NEMACA NE VERUJE ZVANIČNIM PODACIMA O KOVIDU

Nemački ministar zdravlja priznaje da vladine brojke ne moraju nužno biti tačne. Više od polovine Nemaca više ne veruje zvaničnim statističkim podacima o Covid-19 koje je izdao državni organ za kontrolu i prevenciju bolesti, Institut Robert Koh, pokazalo je novo istraživanje.

Neverovatnih 57 odsto ispitanih reklo je da ne veruje podacima, dok 32 odsto i dalje smatra da su vladine brojke o širenju Covid-a verodostojne, prema anketi koju je naručio list Bild.

Široko rasprostranjeni skepticizam možda i nije toliko iznenađujući, s obzirom na to da je nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah prošle nedelje priznao da dinamika širenja Omikrona „nije tačno prikazana u zvaničnim podacima zbog lažnih negativnih rezultata testiranja, kao i odlaganja u prijavljivanju novih slučajeva”. Zvaničnik je šokirao izjavom kada je rekao da je prijavljena sedmodnevna stopa incidencije verovatno „dva ili tri puta“ niža od stvarnog broja novih infekcija.

Stope vakcinacije u Nemačkoj takođe mogu biti veće od zvaničnih podataka jer se ne prijavljuju sve vakcinacije. Pored toga, prema Bildu, jedan broj ljudi koji se zvanično računaju kao pacijenti sa Covid-om u početku su hospitalizovani zbog drugih bolesti.

Na pitanje Bilda za komentar, Institut Robert Koh uperio je prst u lokalne zdravstvene vlasti koje ne dostavljaju podatke na vreme, ističući da „sve to ne spada u nadležnost RKI“.

Ista anketa, koja je otkrila opadanje poverenja u zvanične brojke, takođe je pokazala da 51% Nemaca nije zadovoljno ukupnim postupanjem nemačke vlade sa pandemijom, dok je 41% zadovoljno upravljanjem Berlina. Na pitanje da li se zalažu za obaveznu vakcinaciju za sve Nemce, 58 odsto je podržalo tu meru, a 34 odsto je odgovorilo negativno.

NOVOGODIŠNJA EMISIJA- Evo šta nas čeka u 2022 godini! SPECIJALNI GOSTI!

Nulta Tačka/RT