Sve vesti Svet

Vizuelni vodič kroz nauku mesa UZGAJANOG U LABORATORIJI

Vizuelni vodič kroz nauku mesa UZGAJANOG U LABORATORIJI

Šta je kultivisano meso?

Za početak, kultivisano meso se definiše kao pravi proizvod od životinjskog mesa koji se stvara kultivisanjem životinjskih ćelija u kontrolisanom laboratorijskom okruženju – skoro u potpunosti eliminišući potrebu za uzgojem životinja za hranu.

„Kultivisano meso ima istu masnoću, mišiće i tetive kao i svaka životinja… Sve ovo može da se uradi sa malo ili nimalo emisija gasova staklene bašte, osim električne energije koja vam je potrebna za napajanje gde se proces obavlja.” – Bil Gejts

Pošto je uzgojeno meso napravljeno od istih tipova ćelija i strukture koje se nalaze u životinjskom tkivu, senzorni i nutritivni profili su slični. Hajde da zaronimo u to kako se ovi proizvodi prave.

“Bil Gejts je samoproglašeni stručnjak za sve, ali ima ozbiljan problem negde u mozgu. Argument se vodi o „pravom proizvodu od životinjskog mesa” kada je jedina osnova tog argumenta da se neke ćelije životinja koriste u fazi proizvodnje. To ga ne čini „pravim proizvodom od životinjskog mesa“. Drugo, „u suštini ekvivalentan“ argument se navodi da je „kultivisano meso napravljeno od istih tipova ćelija“. Ovo je lažno i obmanjujuće. Ako su kultivisana „govedina“ i prirodna govedina jedna pored druge na istom tanjiru, jedno je lažno, a drugo pravo.

FDA bi trebalo da “odobri” svaki jestivi proizvod na tržištu. Kad god FDA vidi frazu „suštinski ekvivalentan“, proizvodi dobijaju besplatnu propusnicu do vašeg tanjira.

Treće, industrija lažnog mesa stalno zaobilazi problem genetske modifikacije koristeći reči „prirodno“ i „pravo“. U stvari, sve kompanije za biološku nauku smatraju genetsku modifikaciju osnovnim alatom za pravljenje „boljih“ proizvoda, a to nužno uključuje i industriju lažnog mesa. Njihovi proizvodi nisu „u suštini ekvivalentni“ pravoj stvari”. ⁃ TN Editor

Nauka i tehnologija iza uzgojenog mesa

Glavni izazov sa kojim se suočava tržište uzgojenog mesa je proizvodnja proizvoda u velikom obimu. Ali zahvaljujući ogromnoj količini istraživanja u biološkom prostoru matičnih ćelija, nauka koja stoji iza uzgojene hrane nije sasvim nova.

S obzirom na to da smo u ranim danima primene ovih saznanja u proizvodnji prehrambenih proizvoda, oni koji žele da ulažu u kompanije koje doprinose rastu industrije imaju koristi. Evo pregleda nekih tehnologija koje podupiru industriju i koje bi trebalo da znate:

1. Dizajn bioprocesa
Ovo je proces korišćenja živih ćelija i njihovih komponenti za stvaranje novih proizvoda. Prema stručnjacima kao što je Institut za dobru hranu, dizajn bioprocesa drži ključ za otključavanje proizvodnje uzgojenog mesa u velikom obimu.

Konkretno, inovacija u dizajnu bioreaktora (gde ćelije rastu) predstavlja ogromnu priliku i za kompanije i za investitore.

2. Inženjering tkiva
Tehnike tkivnog inženjeringa se koriste za proizvodnju kultivisanog mesa koje podseća na pravo meso zbog teksture i ukusa. Prvi korak je uzimanje tkiva od životinje u svrhu ekstrakcije matičnih ćelija i stvaranja ćelijskih linija.

Ekstrahovane linije matičnih ćelija se zatim kultivišu u okruženju bogatom hranljivim materijama, oponašajući rast životinjskog tkiva i proizvodeći mišićna vlakna unutar bioreaktora. Mišićna vlakna se obrađuju i mešaju sa dodatnim mastima i sastojcima da bi se dobio gotov proizvod od mesa.

3. Ćelijske linije
Ćelijske linije se odnose na različite tipove ćelija koje se mogu razmnožavati više puta, a ponekad i neograničeno.

Pristup ćelijskim linijama je veliki izazov sa kojim se danas suočava industrija i oblast je koja zahteva znatno više istraživanja. To je zato što ne postoji samo jedan tip ćelije koji se može koristiti u ćelijskoj poljoprivredi za proizvodnju kulturnih prehrambenih proizvoda.

4. Sredstva za ćelijsku kulturu

Ćelije (ili ćelijske kulture) zahtevaju veoma specifične uslove okoline. Sredstva za ćelijsku kulturu su gel ili tečnost koja sadrži hranljive materije potrebne za održavanje rasta izvan tela.

Potrebno je više istraživanja u ovom prostoru kako bi se odredile optimizovane formulacije i ovi proizvodi učinili pristupačnijim.

5. Skele
Skele su platforme 3D kulture ćelija koje oponašaju strukturu složenih bioloških tkiva, kao što su skeletni mišići. Ove platforme se mogu kreirati korišćenjem 3D bioprintinga.

Skele se pretežno sastoje od kolagena i želatina. Problem je u tome što su oba sastojci životinjskog porekla koji obesmišljavaju svrhu proizvoda baziranih na ćelijama. Stoga se istražuju i održivije opcije iz biljaka.

Nulta Tačka/Technocracy