Sve vesti Svet

VLADA KIPRA NARUČUJE MASKE I KOVID PROPUSNICE ZA DECU! KAŽU DA ĆE TAKO “SPASITI BOŽIĆ”

Globalna “pandemija” virusa nikoga ne zaobilazi, pa čak ni ostrvo Kipar. Politička gripa nametnula je nova pravila i propise, obavezne vakcine i Covid Pass za sve.

Vlasti na Kipru najavile su striktna nova ograničenja zbog Covida-19, uključujući obavezne preglede i maske za decu od šest godina.

Kao odgovor na porast slučajeva na mediteranskom ostrvu, zdravstveni zvaničnici su poboljšali svoje protokole o pandemiji, čak i najavljujući da će potvrda građana o vakcinaciji, koja se naziva SafePass, biti ništavna sledećeg meseca ako je poslednja vakcinacija bila pre sedam meseci.

Ovo će zahtevati da mnogi, uključujući i decu, dobiju pojačane injekcije kako bi imali pristup zatvorenim prostorima kao što su restorani i prodavnice sa SafePass-om. Nevakcinisani pojedinci od 12 godina moraju da se vakcinišu da bi imali pristup tržnim centrima, restoranima, pozorištima i drugim zatvorenim i otvorenim prostorima. Otprilike 20% Kipra ostaje nevakcinisano.

Od 29. novembra, deca uzrasta od šest do 11 godina biće obavezna da se podvrgavaju nedeljnim pregledima na korona virus. Maske će takođe biti obavezne. Kompleti za samotestiranje biće dostupni pojedincima u decembru, ali nevakcinisani građani će morati sami da plate troškove.

Ministar zdravlja Mihalis Hadžipantelas rekao je u saopštenju da su nove naredbe donete da bi se “spasio Božić”.

„Samo saradnjom i individualnom odgovornošću možemo prevazići pretnju ovog virusa i spasiti Božić bez nametanja dodatnih mera“, rekao je on.

NultaTačka/RT

O uredniku

Igor Mihajilo