Sve vesti Tehnologija

VLASNIK AMAZONA DŽEF BEZOS I MILIJARDER JURI MILNER FINANSIRAJU START-UP SA CILJEM VEČNOG ŽIVOTA!

Pisao Elena Vuk

Milijarderi Džef Bezos i Juri Milner navode se kao sponzori za jednu novo pokrenutu biotehnološku firmu koja ima cilj otkrivanja načina za preokretanje starenja.

Altos Labs je registrovan u SAD -u i Velikoj Britaniji ranije ove godine, a prikupio je do najmanje 270 miliona dolara kako bi sagledao potencijal tehnologije reprogramiranja ćelija da vrati vreme unazad kod životinja, a potencijalno i kod ljudi.

Iako se do sada malo zna o Altosu, prvi zaposleni ukazuju na razne vrste tehnika protiv starenja koje bi ova laboratorija mogla da proučava.

Među njima je i dr. Shinya Yamanaka, koji je bio pionir u istraživanju reprogramiranja ćelija, čime je za to istraživanje dobio Nobelovu nagradu 2012. godine.


Otkrio je da se dodavanjem samo četiri specifična proteina u ćelije može uputiti da se vrate unazad u ranije stanje sa svojstvima embrionalnih matičnih stanica koje čine gradivne blokove novog životinjskog sveta.

On će raditi kao neplaćeni savetnik u Altosovom naučnom savetodavnom odboru, prema MIT Technology Review, koji je izveštavao o formiranju Altosa.

Drugi talenti koji će kroz ovaj start-up dati svoj doprinos, uključuju dr. Juana Carlosa Izpisua Belmontea, španskog biologa koji radi na Institutu Salk u Kaliforniji, koji je bio pionir u istraživanju promene stanica.


2016. godine demonstrirao je Yamanakinu embrionalnu tehniku matičnih stanica i primenio je na miševima koji su pokazali znakove preokreta.

Nakon eksperimenta, Izpisua Belmonte je tehniku reprogramiranja nazvala potencijalnim “elikserom života”, izveštava Technology Review.

Takođe je postao poznat po istraživanju mešanja majmunskih i ljudskih embriona.

Pridružuje im se i dr. Steve Horvath, koji je razvio markere, koji mogu precizno meriti starenje kod ljudi i životinja.
Svakom istraživanju protiv starenja bio bi potreban takav “biološki sat” za merenje efikasnost tehnika.


Ni Bezosu ni Milneru nisu strana ulaganja u laboratorije koje traže rešenja protiv starenja.

Bezos (57), čija se vrednost procenjuje na 200 milijardi dolara, veruje se da je najbogatiji čovek na svetu, ranije je ulagao u firmu Unity Biotechnology za borbu protiv starenja.

Milner (59), njegovo bogatstvo je procenjeno na oko 4,8 milijardi dolara, ulažući u tehnološke firme Facebook i suosnivač je internet kompanije Mail.Ru, u poslednjih godinu dana finansirao je istraživanje dugovečnosti putem Fondacije Mlečni put(Milky Way Foundation).

Savetodavni odbor fondacije takođe uključuje Yamanaku, kao i dr. Jennifer Doudna.

Doudna je dobila Nobelovu nagradu 2020. godine za svoje zajedničko otkriće uređivanja gena CRISPR, koje je Izpisua Belmonte zajedno sa timom u Salk-u primenio kako bi u 2019. godini osmislio još jednu tehniku protiv starenja.


U novije vreme pojavio se plan da se ubrzaju istraživanja protiv starenja formiranjem dobro finansirane kompanije i da se talenti privuku sa platama većim od milion dolara godišnje, prenosi Technology Review.

Plan se pretvorio u Altos Lab, koji vodi izvršni direktor Richard Klausner, bivši šef Nacionalnog instituta za rak.
Oni će se pridružiti u biotehnološkom prostoru za reprogramiranje ćelija Life Biosciences, Turn Biotechnologies, AgeX Therapeutics i Shift Bioscience.

Drugi talenti koji se pojavljuju u ovom timu naučnika uključuju istraživanje Univerziteta u Kaliforniji, dr. Peter Walter, koji je proučavao molekul koji utiče na pamćenje, kao i stručnjaka za reprogramiranje ćelija dr. Wolfa Reika, iz Instituta Babraham u Velikoj Britaniji, kako prenosi Technology Review.

Pridružiće se i dr Manuel Serrano sa Instituta za istraživanje biomedicine. On je rekao da će ga Altos platiti do 10 puta više od onoga što trenutno zarađuje.

Altos Lab se formira bez očekivanja prihoda, iako bi svaki tretman protiv starenja koji bi otkrio bio vredan oko milijardu dolara.

“Cilj je razumeti podmlađivanje”, rekao je Serrano.

NE PROPUSTITE! MARIO ZNA OTKRIVA ŠTA JE TO ,,INTERNET TELO”! NISU SAMO ČIPOVI TI KOJI ĆE SE UGRAĐIVATI!

“Rekao bih da postoji ideja o prihodima u budućnosti, ali to nije neposredni cilj.”

Za sada će neki od prvih ciljeva Altosa verovatno biti primena reprogramiranja koji ne ubija životinju.

U prethodnim testovima tehnika je mogla proizvesti embrionalne tumore zvane teratomi, a do sada je objavljeno malo istraživanja o tome iako vlada velikom interesovanje.

“Mislim da je koncept snažan, ali ima puno pretenzija.”, rekao je dr. Alejandro Ocampo, koji je prethodno radio u timu Izpisua Belemontea u Salk-u. “Rizično je i daleko je od ljudske terapije.”

Tehnologija ne samo da čini ćelije mlađima, već i pretvaranjem u matične ćelije menja se i njihova uloga. To znači da je još uvek previše opasno da se testira na ljudima.

Altos se još nije službeno oglasio, ali osim Bezosa i Milnera, kompanija bi mogla imati i druge bogate investitore i poznate ličnosti iz Silicijumske doline i smelih kapitalističkih kompanija, koje su voljne da ulažu u ovu laboratoriju.

Nulta Tačka/DailyMail