Sve vesti Svet

Volvo obustavlja isporuke automobila na rusko tržište

Volvo obustavlja isporuke automobila na rusko tržište

Švedski proizvođač automobila Volvo Cars u ponedeljak je objavio da do daljnjeg obustavlja isporuke na rusko tržište i prva je automobilska kompanija koja se odlučila na taj potez, u kontekstu sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

Fabrika je odluku o obustavi isporuka automobila donela zbog “potencijalnih rizika povezanih s trgovinom sirovinama s Rusijom, uključujući sankcije koje su uveli EU i SAD”, stoji u saopštenju objavljenom putem e-pošte.

“Volvo Cars do daljnjeg neće isporučivati automobile na rusko tržište”, navodi se dalje u saopštenju.

Portparol fabrike rekao je da Volvo na rusko tržište izvozi vozila proizvedena u pogonima u matičnoj Švedskoj, te u onima u Kini i SAD-u.

Volvo je prošle godine u Rusiji prodao oko 9.000 automobila, prema podacima automobilske industrije.

UHVAĆENI! Žena koja je navodno povređena u ruskom napadu pozira sa puškom! Nije joj ništa

Švedski proizvođač kamiona AB Volvo u ponedeljak je objavio da je obustavio svu proizvodnju i prodaju u Rusiji zbog krize u Ukrajini.

I nemački proizvođač kamiona Daimler Truck poručio je danas da će smesta zamrznuti svoje poslovne aktivnosti u Rusiji, uključujući saradnju s ruskim proizvođačem kamiona Kamazom.

Nakon intervencije Rusije u Ukrajini nekoliko fabrika, uključujući proizvođače automobila Volkswagen i Renault i proizvođača guma Nokian Tyres je objavilo da planira da zatvori ili preseli proizvodnju iz Rusije, podseća Reuters.

MARIO ZNA i SAŠA BOROJEVIĆ- Vanredno uključenje- Posle Ukrajine na redu je Srbija

Nulta Tačka/Agencije