Sve vesti Svet

Voziće se na vazduh? Nemačka planira da se odrekne ruske nafte do kraja godine

Voziće se na vazduh? Nemačka planira da se odrekne ruske nafte do kraja godine

Nemačka će se odreći ruske nafte do kraja godine, čak i ako Evropska unija ne postigne saglasnost po tom pitanju u okviru još jednog paketa sankcija protiv Rusije, prenosi agencija Blumberg, pozivajući se na izvor u nemačkoj Vladi.

Kako navodi Blumberg, Vlada kancelara Olafa Šolca ima nameru da traži da se odreknu ruske nafte kao deo ograničenja EU, a kao odgovor na specijalnu rusku operaciju u Ukrajini.

Berlin već radi na potpisivanju ugovora sa alternativnim dobavljačima energije, međutim, lista zemalja koje će nadoknaditi nedostatak nafte još nije objavljena. Nemačka vlada je uverena da će moći da reši logistička pitanja u roku od šest-sedam meseci, dodali su sagovornici agencije.

Prema podacima Blumberga, tema naftnih sankcija i energetske bezbednosti će postati glavna na pregovorima Šolca i premijera Holandije Marka Rjute koji su planirani 19. maja, kao i na sastanku 20. maja sa emirom Katara Tamimom ben Hamadom Al Tani.

Zapadne zemlje uvele su nekoliko paketa sankcija Rusiji zbog situacije u Ukrajini. Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada, a da su sankcije zadale ozbiljan udarac celoj svetskoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, glavni cilj Zapada je da se pogorša život miliona ljudi. On je dodao da aktuelna dešavanja podvlače crtu ispod globalne dominacije Zapada i u politici i u ekonomiji. Prema njegovim rečima, Rusija nema nameru da se izoluje, da ne mogu da je grubo izoluju u savremenom svetu.

Predsednik Rusije je 31. marta potpisao ukaz prema kome neprijateljske zemlje ubuduće gas treba da plaćaju u rubljama. Ruski lider je naložio kompaniji „Gasprom“ da prebaci ugovore u rublje. On je poručio da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u skladu sa ugovorenim količinama i cenama.

Pravoslavno PROROČANSTVO- Tehnokratske ideje su osuđene na PROPAST

NultaTačka/Sputnik